Home / Ličnosti / INCIDENT ZBOG NUKLEARNOG KOVČEGA Trumpov šef ureda zamalo se potukao u Kini

INCIDENT ZBOG NUKLEARNOG KOVČEGA Trumpov šef ureda zamalo se potukao u Kini

DONALD Trump je prilično vezan za svoj ”nuklearni gumb”, a voli se i hvaliti da je ”veći i moćniji” nego sjevernokorejski, ali prošle godine je zamalo ostao bez njega.
Kako javlja američki portal Axios, prilikom Trumpova posjeta Kini, šef ureda američkog predsjednika John Kelly i agent američke Tajne službe, zadužene za sigurnost predsjednika i drugih državnih dužnosnika, imali su ”okršaj” s kineskim sigurnosnim agentima.
Čak pet neimenovanih izvora potvrdilo je za Axios da je 9. studenog, kad je Trump posjetio Veliku dvoranu naroda u Pekingu, nosaču tzv. ”nuklearne lopte” prepriječen ulaz. ”Nuklearna lopta” kolokvijalni je termin za poseban kovčeg s tajnim kodovima za odobrenje nuklearnog napada, kojima pristup ima samo predsjednik SAD-a i koji mu prema američkim sigurnosnim procedurama mora u svakom trenutku biti dostupan.
Kineski agent zgrabio Kellyja, američki ga uhvatio i bacio na tlo
Kelly je tada bio u susjednoj prostoriji, a kad je obaviješten da su kineski dužnosnici zabranili ulaz nosaču, ovaj bivši general Marinskog korpusa pohitao je na ulaz i naložio američkim dužnosnicima da nastave hodati. ”Ulazimo unutra”, rekao je navodno Kelly, na što su on i njegov tim krenuli prema ulazu.
Kineski sigurnosni agent tada je zgrabio Kellyja za ruku, na što ga je ovaj odgurnuo. Agent američke Tajne službe tada je zgrabio kineskog agenta i bacio ga na tlo. Ipak, Kinezi ni u jednom trenutku nisu uzeli, čak niti dotaknuli nuklearni kovčeg. Amerikanci su potom ušli u dvoranu, a visoki kineski sigurnosni dužnosnik kasnije se ispričao Kellyju zbog incidenta. Trump je, prema izvještaju, tada već bio u dvorani i nije bio uključen u ovaj okršaj.
Američki predsjednik lani je kritiziran zbog fotografija koje su procurile iz njegovog privatnog odmarališta Mar-a-Lago na Floridi, u kojem je održavao državne sastanke, uključujući onaj s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kojem je za vrijeme večere rekao da je naredio napad na sirijsku zračnu bazu. Osim što su gosti slobodno fotografirali Trumpa i druge američke dužnosnike na sastanku sa stranim državnicima, jedan se gost fotografirao i s navodnim nosačem. ”Ovo je Rick… On nosi (nuklearnu) loptu”, stajalo je u njegovoj objavi na Facebooku, koja je kasnije uklonjena.
Index.hr
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)