Home / Vijesti / Svijet / U američkim napadima u Siriji zadnjih je tjedana poginulo mnogo Rusa. Zašto Moskva šuti?

U američkim napadima u Siriji zadnjih je tjedana poginulo mnogo Rusa. Zašto Moskva šuti?

NEKOLIKO desetaka Rusa poginulo je u američkim bombardiranjima u Siriji ranije ovog mjeseca. No za razliku od slučaja poginulog ruskog pilota u siječnju, Moskva o posljednjim događajima već danima šuti, piše CNN.

Poginuli Rusi uglavnom su plaćenici koji u Siriji ratuju za novac, ali su s druge strane i ruski državljani, a njihove obitelji sada traže odgovore.

No u Kremlju po ovom pitanju vlada muk. Štoviše, u službenim izvješćima smanjen je broj ruskih žrtava u Siriji, a poginule se i ne imenuje. Ali njihove obitelji postavljaju sve neugodnija pitanja, a u javnost počinju izlaziti detalji o tome što su uopće ruski plaćenici točno radili u naftom bogatoj regiji na sjeveru Sirije.

Što se točno dogodilo?

U noći 7. veljače oko 500 ljudi među kojima su bili ruski plaćenici i pripadnici kršćanske milicije koja ratuje za Asada prešlo je rijeku Eufrat nedaleko od Deir ez-Zora, sirijskog grada koji je do kraja prošle godine kao jedno od svojih posljednjih uporišta držao ISIS.

Rusi su se u Siriji našli mahom preko paravojne firme Wagner koja pomaže i Asadu i ruskoj vojsci koja se nalazi u Siriji. Koja je točno bila misija ruskih plaćenika i milicije zasad ostaje nejasno. Oni su napredovali prema naftnom polju koje se zove Coneco, a koje kontroliraju Sirijske demokratske snage (SDF), koje podupire SAD. Kad su ruski plaćenici i njihova pratnja napali SDF-ovu bazu, američke snage su odgovorile žestokim zračnim napadom koji je, uz artiljerijsku vatru, potrajao tri sata. Američki zapovjednici, kako piše CNN, pokušali su kontaktirati svoje ruske kolege jer je običaj da jedni druge obavještavaju o svojem djelovanju da ne bi došlo do težih incidenata između dvije sile. No kad su uspostavili kontakt, napad je već bio u tijeku.

Potpuni poraz plaćenika

Rezultat je bio užasan po Wagnerove plaćenike. Valerij Šebajev, koji je posjetio nekoliko ranjenika u bolnici u Moskvi, kazao je za CNN da je grupi bilo naređeno da zauzmu naftno polje. To su trebali učiniti bez podrške iz zraka. Šebajev, inače pripadnik Kozaka iz kojih se dobar dio ovih plaćenika regrutira, američki napad opisuje kao masakr.

Ruslan Leviev, aktivist, za CNN je kazao kako se procjenjuje da je u napadima smrtno stradalo ”od 20 do 30 ruskih građana”. Ruske vlasti odbile su potvrditi te informacije. Tek u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova konstatirala je kako je možda poginulo pet ruskih državljana.

Nakon upita CNN-a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pokušao je zaključiti ovu priču u petak.

“Nemamo novih informacija o ovome, sve što smo željeli kazati smo rekli”, rekao je Peskov za CNN.

No ovakvi šturi odgovori nisu neuobičajeni u ovakvim situacijama. Iako je javna tajna da u Siriji ratuje velik broj ruskih plaćenika, službena Moskva svoju umiješanost u ovaj rat svodi na zračni rat i malen broj vojske na zemlji. SAD, s druge strane, tvrdi da su poštovali sve protokole vezane za sprečavanje konflikata te da su na vrijeme o svemu obavijestili rusku stranu.

Za to vrijeme obitelji poginulih sve su nezadovoljnije. Farkhanur Gavrilova, 67-godišnjakinja iz ruskog sela Kedrovoye u centralnoj Rusiji, izgubila je sina. O njegovoj smrti doznala je od poznanika, nitko joj ništa službeno nije javio, niti vlasti niti Wagner.

Gavrilova je usporedila smrt svog sina koji je radio za Wagner i pilota Romata Filipova koji je kao vojni pilot poginuo u siječnju. Medijska pokrivenost, smatra Gavrilova, ni blizu nije ista.

“Zar i oni nisu ljudi? Očito su se otišli boriti, pomoći, pa čak i da su išli zbog novca. Išli su zbog siromaštva, zato što nemaju posao”, rekla je Gavrilova.

Među poginulima je i 51-godišnji Vladimir Loginov. On je bio Kozak i ultranacionalist koji se već ranije borio u Ukrajini. Osim toga, velike gubitke pretrpjela je i proasadovska kršćanska milicija. Ranije ovog tjedna oni su održali masovni sprovod za 30 svojih boraca.

Zašto su uopće išli u napad?

Postavlja se i pitanje zašto su uopće ovi plaćenici išli u napad. Jasno, jedna od mogućnosti jest da su imali katastrofalnu procjenu. No iza svega se jednostavno možda krije novac. Tvrtku Wagner vodi Dmitrij Utkin, bivši djelatnik ruskih specijalnih snaga koji se nalazi pod sankcijama SAD-a zbog pomaganja proruskim pobunjenicima u Ukrajini.

Utkin je bio šef sigurnosti ruskog oligarha Jevgenija Prigožina koji je usko vezan za Kremlj. Prigožina je u petak spomenuo američki sudac Robert Mueller kad je govorio o miješanju Rusa u američke izbore 2016. godine. No Prigožin je zanijekao sve veze s Wagnerom, kao i jedna od njegovih firmi Concord Management and Consulting.

Prošlog su mjeseca vlasti SAD-a prozvale drugu rusku firmu, koja se zove Evro Polis, kazavši kako je ista “u vlasti Jevgenija Prigožina”. CNN je u posjedu kopije ugovora između Evro Polisa i sirijskog režima u kojem se kaže kako Evro Polis ima 25 posto od naftnih polja koja se otmu pobunjenicima.

U konačnici, zaključuje CNN, Wagner se bori, Evro Polis dobiva naftu i plin. Coneco, spomenuto naftno polje oko kojeg su se borbe i vodile, jedno je od najvrednijih, a koje se nalazi u rukama pobunjenika.

Na kraju krajeva, ruska šutnja mogla bi biti uvjetovana i politikom. Naime, Putin se 18. ožujka bori za novi šestogodišnji mandat na čelu Rusije.

“Ako je zaista došlo do masovnih ruskih gubitaka onda vladajući moraju objasniti ljudima tko je za to odgovoran”, rekao je Grigorij Javlinski, liberalni kandidat koji će pokušati ugroziti Putina.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)