Home / Ličnosti / KURZ PREKINUO BURU: “Austrija priznala Kosovo i to je to”

KURZ PREKINUO BURU: “Austrija priznala Kosovo i to je to”

Ni danas se u Austriji ne stišava bura zbog izjave vicekancelara da je Kosovo dio Srbije. Polemiku prekida Kurz: Austrija priznala Kosovo i to se neće promijeniti.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je, pred današnju sjednicu vlade, rekao da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da dâ doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištne.

Na pitanje da li je Stracheovo opredjeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umjesto Kurza odgovorio je sam Strache, koji je negirao tu tvrdnju i naglasio da ima razumijevanje za obje strane, ali je istovremeno konstatovao da se, kada govori o realnom stanju, uvijek suočava sa optužbama da je jednostran.

“Srpsko viđenje je drugačije od onog Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo”, podsjetio je on i dodao da problem nažalost nije održivo riješen. Kurz je takođe ocijenio da ne vidi da je Stracheova izjava nanijela bilo kakvu štetu, te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

„Austrija je prije dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se ni u budućnosti neće promijeniti“, zaključio je Kurz.

S druge strane, opoziciona stranka Neos zatražila je danas sjednicu spoljnopolitičkog savjeta zbog “višestrukih spoljnopolitičkih ispada” vicekancelara Heinz-Christiana Strachea.

Takozvani “Savjet austrijske integracione i spoljne politike” važi za ekvivalent nacionalnog savjeta bezbjednosti i nalazi se pri Ministarstvu spoljnih poslova, a njegovi članovi su šefica diplomatije, predstavnici kancelara, vicekancelara, Ministarstva odbrane, kao i predstavnici parlamentarnih partija, Konferencije predsjednika pokrajina.

Ministarka spoljnih poslova Karin Kneisel treba da izađe pred poslanike i objasni koje su smjernice austrijske spoljne politike i ko sve od članova vlade može da vodi spoljnu politiku, navodi se u zahtjevu Neosa.

Za sazivanje sjednice Savjeta neophodan je zahtjev dva člana, a Neos je s tim u vezi dovoljno zastupljen u ovom tijelu. Ta opoziciona stranka smatra da Austrija u EU ovim ispadima Strachea gubi vjerodostojnost kao spoljnopolitički partner u EU.

I bivši austrijski kancelar, lider Socijaldemokratske partije Christian Kern, osudio je izjave Strachea vezane za Kosovo ističući da on „doliva ulje na vatru“. „Tada kada smo prizali Kosovo imali smo konflikte na ulicama Austrije među mladima sa Kosova i iz Srbije“, objasnio je Kern. Takođe i po pitanju RS je, kako dodaje,

Strache već djelovao mimo evropskog konsenzusa.

„To je pravi bezbjednosni rizik po Austriju“, upozorava Kern podsećajući da je više stotina plavih šljemova iz Austrije stacionirano na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, koji bi bili prvi koji bi se suočili sa problemima.

(Tanjug/SB)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)