Home / Ličnosti / ISPOVIJEST RUSA KOJI SE BORIO U ISIL-u: “Tjerali su me da počinim samoubilački napad”

ISPOVIJEST RUSA KOJI SE BORIO U ISIL-u: “Tjerali su me da počinim samoubilački napad”

Bivši borac tzv. Islamske države govorio je u intervjuu za RT o tome kako je bio angažiran od strane terorističke grupe i kako je rizikovao svoj život da se vrati u Rusiju

Jurij Balakšin, ruski državljanin koji se borio u redovima “Islamske države” u Siriji, govorio je isključivo za RT o životu u zoni sukoba i rekao kako je bio pod pritiskom da postane bombaš samoubica, nakon što je izgubio nogu u vazdušnom napadu.

Balakšin, rodom iz grada Saratova, uspio se vratiti u Rusiju nakon što se borio u redovima terorističke grupe i izbjeći krivičnu odgovornost zbog priznanja krivice, zbog saradnje s ruskom Federalnom službom sigurnosti (FSB) i zbog činjenice da nije bio uključen u borbe.

Prije nekoliko godina je Jurij Balakšin, inače iz pravoslavne obitelji, prešao na islam, a zatim putovao u Egipat, ostavivši ženu i dvoje djece u Rusiji. U Egiptu ga je kontaktirala osoba koja ga je kasnije regrutovala za borbu u redovima terorista “kalifata” u Siriji.

“Ono što sam vidio u Siriji, blago rečeno, nema veze sa islamom. To uopšte nije onako kako govore kada pričaju da privuku ljude. Oni ljude varaju”, rekao je za RT bivši pripadnik terorističke grupe.

“Dali su mi telefonski broj osobe koja bi mi mogla pomoći da odem u Siriju, upoznali smo se i odveo me u njegovu kuću. Uvjerio me da je sve u redu i da mi se ništa neće dogoditi”, rekao je Jurij.

Međutim, nakon prelaska sirijske granice, Jurija i druge dobrovoljce dočekala je grupa naoružanih muškaraca.

“Odmah su nam oduzeli dokumente i mobitele. Za mene je to bio šok. Osjećao sam se bespomoćno. Odmah mi je postalo jasno da neću moći lako pobjeći”, prisjeća se Balakšin.

Jurij nije bio poslan na bojište, već mu je naređeno da čuva skladište u gradu pod kontrolom terorista. Rus kaže da niko nije ni pokušao pokazivati nezadovoljstvo ili postavljati pitanja, jer su ljudi koji su uzrokovali probleme jednostavno nestajali.

“Nisam vidio ko je pretučen ili ubijen, ali sam saznao, da ako nekoga odvedu, njega više niko neće vidjeti”, rekao je Balakšin, dodajući da je bilo “nemoguće napustiti mjesto živ”, jer se na bjegunce pucalo i uglavnom ih su bili ubijeni ili zarobljeni.

Prije nego je konačno odlučio rizikovati svoj život u pokušaju bijega, Balakšin je ozbiljno ranjen u vazdušnom napadu.

“Dok sam bio u bolnici prišao mi je čovjek koji me pokušao uvjeriti da postanem bombaš samoubica. Rekao mi je da sam ostao bez noge i šta drugo mogu učiniti?”, izjavio je Balaškin i dodao da „ponudu“ nije smio direktno odbiti, kako među ostalima ne bi probudio sumnju.

Nakon hirurškog zahvata i rehabilitacije, stavio je protezu i potajno počeo tražiti nekoga ko će mu pomoći da pobjegne. Cijena slobode se brzo povećala i dostigla 2.000 dolara.

Čovjek koji mu je pristao pomoći preveo je Balakšina na teritorij pod kontrolom Slobodne sirijske vojske, gdje je Rus pronašao osobe koje je platio da ga odvedu do turske granice.

Balakšin kaže kako je, dok je putovao autobusom kroz Tursku, osjećao “punu radost”. Tek kad se vratio u Rusiju shvatio je da je konačno uspio pobjeći.

Unatoč činjenici da rusko zakonodavstvo izriče ozbiljne kazne za terorističke prestupe, odlučio se predati bezbjednosnim službama.

“U Saratovu sam otišao u FSB i napisao punu ispovijest. Mislio sam da je tako najbolje. Dugo su me ispitivali i ispričao sam im cijelu priču”, rekao je Balakšin, ali nije htio ulaziti u detalje koji su poznati samo ruskoj Federalnoj sigurnosnoj službi.

Logicno.com/SB

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)