Home / Vijesti / Svijet / Objavljene prve fotografije bivšeg učenika koji je u školi u SAD-u počinio pokolj

Objavljene prve fotografije bivšeg učenika koji je u školi u SAD-u počinio pokolj

SEDAMNAEST osoba, djece i odraslih, ubijeno je na Valentinovo u srednjoj školi na jugoistoku Floride gdje je 19-godišnjak pucao iz poluautomatske puške šireći paniku među učenicima, nakon čega se predao policiji.

Pucnjava, jedna od najgorih u Sjedinjenim Državama u zadnjih 25 godina i osamnaesta u školama ove godine, dogodila se u srijedu malo prije kraja nastave u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu.

Osumnjičenik, identificiran kao Nikolaus Cruz (19), bivši učenik koji je izbačen iz škole iz disciplinskih razloga, predao se policiji nedugo poslije u mjestu blizu Coral Springsa, rekao je šerif okruga Browarda, Scott Israel.

Šerif je rekao da je u napadu korištena poluautomatska puška AR-15 koju je lako nabaviti u većem dijelu SAD-a. Kako je ispričao šerif, tri osobe ubijene su pred školom, a 12 u samoj školi. Još dvije osobe umrle su naknadno, u bolnici.

“Ovo je katastrofa, zaista nema riječi”, rekao je Israel.

Učenici se sakrili po ormarima

Nikolaus Cruz, rođen u rujnu 1998., objavljivao je na društvenim mrežama “alarmantne” poruke, dodao je šerif, ističući kako je nužno prijaviti takve objave.

Rafalna paljba, karakteristična za ovaj tip puške, čula se na amaterskoj videosnimci koja je načinjena u jednom razredu, a objavila ju je mreža CBS. Na snimci se vide učenici koji su se sakrili ispod stolova i ispružili na podu dok se izvana čuju krici.

Svjedoci su rekli da su se sakrili u ormare kad se začula pucnjava malo prije kraja nastave, u 14:30 sati.

Profesorica engleskog jezika Melissa Falkowski kazala je kako je 19 učenika sakrila u ormar. Dodala je kako je škola nedavno imala vježbu baš za ovakve situacije.

“Da nismo imali vježbu, moglo je sve puno gore završiti”, rekla je.

Napadač je imao pakleni plan: aktivirao je alarm?

Napadač je, kako se čini, prije napada aktivirao požarni alarm baš kako bi na hodnike izmamio što veći broj učenika i tako svoj napad učinio krvavijim. Dobar dio učenika izašao je na hodnike, ionako je bio kraj nastave. Nikoga alarm previše nije uzbudio jer su baš jučer, nešto ranije, imali vježbu.

“Mislili smo da je riječ o protupožarnoj vježbi jer smo već imali jednu danas. Mislili smo da je to pa nitko nije bio nervozan. No onda se počeo spominjati napad i tad su svi počeli bježati”, ispričao je jedan svjedok.

“Oglasila se požarna uzbuna i svi smo mislili da je vježba jer smo već jednom imali lažnu uzbunu pa je nismo shvatili ozbiljno. Odjednom smo čuli pucnjavu iz drugog dijela škole”, rekao je učenik za mjesnu mrežu WSVN 7 News.

Vozila hitne medicinske pomoći, vatrogasni kamioni te duga povorka policijskih automobila i oklopnih vozila interventne policije stajali su pokraj škole. Žrtve su evakuirane helikopterom.

Nikolaus Cruz je u školi bio poznat kao problematično dijete, rekli su svjedoci, a prenijele su lokalne mreže.

Jedan učenik je na upit mreže WSVN-7 rekao da je mladić bio “problematično dijete” koje je posjedovalo oružje i prijetilo da će ga upotrijebiti. “Pucao je iz puške jer je tada bio kao opijen”, rekao je.

Napadač pokazivao znakove agresije?

Drugi učenik, Nicholas Coke, rekao je da je Cruz bio “samotnjak” koji je prije nekoliko mjeseci napustio školu i nakon majčine smrti preselio se na sjever države. Navodno je prošao i vojnu obuku, doznaje se od izvora u Pentagonu koji ne navode pojedinosti.

“Na kraju, svi su to predviđali”, dodaje učenik čiji se identitet ne otkriva, ističući da je Cruz dobro poznavao teren i sigurnosnu proceduru koja je na snazi u školi u slučaju pucnjave.

I drugi učenici su, kad su čuli za masovnu pucnjavu, odmah pretpostavili da bi Cruz mogao stajati iza toga.

Matthew Walker, 17-godišnji učenik škole, za WFOR-TV je kazao da su on i kolege iz razreda “znali da je to on”.

“Puno je ljudi govorilo da je to on napravio. Puno se djece šalilo da će on jednog dana pucati po školi. Čini se da su svi to predvidjeli, to je ludo”, rekao je mladić.

“Išao je od učionice do učionice i pucao. Sve što je objavljivao bilo je vezano za oružje. To je bolesno”, dodao je Walker.

Još jedan učenik je, kako prenosi Daily Mail, kazao kako je Cruz imao mentalnih problema, dodavši kako su “odrasli to ignorirali”.

“On je doslovno imao Instagram pun slika životinja koje je ubio. Fizički je napao jednog mog prijatelja”, rekao je mladić.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)