Home / Vijesti / Svijet / VIDEO Tajanstveno jezero ispod površine mora ubija svakoga tko zaroni u njega

VIDEO Tajanstveno jezero ispod površine mora ubija svakoga tko zaroni u njega

U MEKSIČKOM ZALJEVU, nedaleko od obale New Orleansa, kilometar duboko ispod površine mora, nalazi se jezero. Tajanstveno jezero prozvano je i “jacuzzijem očaja” jer ubija gotovo svako živo biće koje ima nesreću zaroniti u njega, piše L.A. Times.

Voda u ovom jezeru pet puta je slanija od morske vode, a sadrži visoku koncentraciju metana i vodikovog sulfida zbog čega se ne miješa s morskom vodom koja ga okružuje.

Takva koncentracija elemenata smrtonosna je za ljude i životinje, a u takvim uvjetima mogu preživjeti jedino bakterije, škampi i crvi.

“Ovo je jedna od najnevjerojatnijih stvari koje smo pronašli u morskim dubinama. Na dnu oceana vidite jezero i rijeku koja teče. Dobijete osjećaj da ste u nekom drugom svijetu”, ispričao je Erik Cordes, profesor biologije na sveučilištu Temple koji je otkrio jezero.

Promjer jezera iznosi tridesetak metara, a duboko je tri i pol metra. Podvodni greben okružen je truplima rakova koji su u jezero zalutali u potrazi za hranom i golemim dagnjama na čijim škrgama žive simbiotske bakterije koje se hrane metanom i vodikovim sulfidom.

Tim istraživača predvođen Cordesom ponio je uzorke živih bića koja su se prilagodila životu u uvjetima s toliko visokom koncentracijom soli i vrlo malim količinama kisika.

“Bića koja su se prilagodila tako ekstremnim uvjetima na zemlji mogla bi biti slična bićima koja ćemo možda otkriti na drugim planetima”, objasnio je on.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)