Home / Vijesti / BiH / ŠAROVIĆ ODRŽAO LEKCIJU DODIKU: “Republika Srpska ima najviše koristi od izvoza mesa u Tursku”

ŠAROVIĆ ODRŽAO LEKCIJU DODIKU: “Republika Srpska ima najviše koristi od izvoza mesa u Tursku”

Prema njegovim riječima, Ministarstvo kojem je na čelu ne bavi se cjenovnom politikom i to je pitanje tržišta, ali je ovaj posao učinilo konkurentnim tako što je obezbijedilo dozvolu za provoz teritorijom EU kroz Bugarsku.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas Srni da Republika Srpska ima najviše koristi od izvoza mesa u Tursku jer od ukupno izvezene količine u ovu zamlju u 2016. i 2017. godini 65 odsto otkupljenih živih grla potiče iz Republike Srpske.

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH svojim snažnim uticajem obezbijedilo je novu dozvolu za izvoz u količini od 10.000 tona i u tom smislu najpovlaštenija smo zemlja u trgovini sa Turskom”, rekao je Šarović.

Ističući da Ministarstvo ne može uticati na izbor izvoznika jer je suvereno pravo kupca ko će mu isporučivati meso, Šarović je naveo da je od sadašnja dva isporučioca jedan iz Republike Srpske.

“Riječ je o kompaniji `Impro` Prijedor koja ima dozvolu za izvoz 2.000 tona goveđeg mesa”, precizirao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo kojem je na čelu ne bavi se cjenovnom politikom i to je pitanje tržišta, ali je ovaj posao učinilo konkurentnim tako što je obezbijedilo dozvolu za provoz teritorijom EU kroz Bugarsku.

“Logično, ako neko smatra da je posao štetan, on će tragati za drugim, boljim i neće koristiti ove mogućnosti koje nudi aranžman sa Turskom”, zaključio je Šarović.

Prema pisanju “Glasa Srpske”, stočari iz Republike Srpske ocijenili su da će samo Federacija BiH /FBiH/ imati korist od izvoza junetine u Tursku jer taj posao obavlja jedino firma iz tog entiteta – mesna industrija

“Mujanović” Sarajevo.

Potpredsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Ranko Sarajlić rekao je da niko iz Srpske ne izvozi meso u Tursku, dok je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić rekao da bi situacija bila bolja da Srpska ima svog izvoznika za to tržište.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)