Home / Vijesti / BiH / Guardian: Dodik kupuje hiljade pušaka, sprema li se novi rat u BiH?

Guardian: Dodik kupuje hiljade pušaka, sprema li se novi rat u BiH?

POLICIJA Republike Srpske naručila je 2500 automatskih pušaka od Srbije, navodno za antiterorističke operacije, a pošiljka bi trebala biti isporučena u ožujku.
Štoviše, oružje entitetu bosanskih Srba, čiji predsjednik Milorad Dodik odavno prijeti odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, doći će nekoliko tjedana prije otvaranja kontroverznog antiterorističkog centra u kojem će obuku voditi ruski savjetnici, javlja The Guardian.
Vlasti Republike Srpske opravdavaju svoju narudžbu oružja obranom od potencijalnih terorističkih napada i navode kako njihova policija opsežno trenira s američkim, a ne ruskim snagama. No u priopćenju iz Banje Luke ne navodi se hoće li u budućnosti srpske sigurnosne snage surađivati s Rusima pri obuci.
Pošiljka oružja izazvala je veliku zabrinutost u zemlji u kojoj jačaju tenzije zbog srpskog separatizma i drugih faktora. Kako piše britanski list, Daytonski sporazum jest okončao rat, ali je u isto vrijeme stvorio sustav vlasti koji nagrađuje politiku baziranu na nacionalizmu. Nacionalističke stranke čvrsto drže moć u svojim odvojenim feudima, u kojima korupcija, siromaštvo i nezaposlenost bujaju. O očajnom stanju u BiH možda najbolje svjedoči podatak o službenoj najvišoj stopi nezaposlenosti mladih na svijetu.
Dodik bi mogao koristiti oružje za zastrašivanje oporbe i odcjepljenje
Srpski aktivisti, središnja vlada u Sarajevu i zapadni diplomati uvjereni su da će Dodik koristiti teško naoružanu policijsku jedinicu kako bi silom učvrstio svoju poziciju prije izbora u listopadu, a na dugi rok možda i za odcjepljenje za koje Sarajevo, Bruxelles i Washington inzistiraju da ne dolazi u obzir. To pak znači rizik novog rata u regiji.
U svemu tome kritična je uloga Moskve, koja pokušava nametnuti svoj utjecaj u regiji, a Dodika vidi kao posrednika za ostvarivanje svojih interesa i ”zaštitu” od bosanskog priključenja NATO-u. Dodik se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom najmanje šest puta od 2014.
Osim toga, Dodik je razvio bliske odnose s ruskim moto-klubom koji je pod američkim sankcijama zbog svoje navodne paravojne uloge u ratu u Ukrajini, Noćnim vukovima. A RS ima i vlastitu paravojnu skupinu, Srbska čast, čiji su pripadnici paradirali ulicama Banje Luke i posjetili parlament RS-a 9. siječnja, na dan obilježavanja RS-a. Tvrdnje Srbske časti da su samo humanitarna organizacija prilično očito demantiraju njihove vlastite fotografije na društvenim mrežama, prepune oružja, uniformi i srpskih nacionalističkih obilježja.
”To je organizacija ljutitih mišićavih muškaraca koje vlada koristi kako bi prijetila i zastrašivala vlastiti narod. Ipak, ovog puta otišli su dalje od svog uobičajenog šoua. Ovog puta izgleda opasno”, komentirao je Aleksandar Trifunović, urednik bosanskog portala Buka.
RS tvrdi da nije imala obuku s Rusima, ali ne spominje hoće li je ubuduće imati
Dodik je jučer potvrdio kupovinu oružja koju je prvi objavio sarajevski list Žurnal. ”To je potpuno legitimna akcija i mi nemamo što kriti. 20 godina nismo imali pravo opremati policiju, sad smo odlučili da ćemo to učiniti”, odgovorio je Dodik na prozivke.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko također je izrazio zabrinutost oko pošiljke. ”Volio bih da ova zemlja ima što je manje moguće oružja. Ako jedna strana nabavi ovaj tip oružja, i druga će ga strana htjeti”, ocijenio je.
Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a odgovorilo je Guardianu da njegova policija ”nikad nije imala nikakvu vrstu obuke s ruskim policijskim vlastima ni u Rusiji ni u Republici Srpskoj, uključujući specijalne snage”. Dodali su kako se novi centar za antiterorističku obuku koji će se otvoriti u travnju, vrijedan četiri milijuna dolara, financira sredstvima RS-a i da su ga posjetili američki veleposlanik i pripadnici američkih snaga u zemlji.
Sporazum o suradnji Banje Luke i Moskve
Međutim, ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač 2015. je potpisao sporazum o suradnji s Moskvom koji predviđa da ruski specijalisti provode obuku za borbu protiv terorizma u RS-u. Centar u Zalužanima pored Banje Luke podsjeća na sličan kontroverzni centar u Nišu u Srbiji, za koji Washington sumnja da je zapravo središte ruskih obavještajnih službi u regiji koje vode tajne operacije poput pokušaja puča u Crnoj Gori u listopadu 2016.
”Nema čvrstih dokaza” da Rusi u BiH otvaraju centar tog tipa, komentirao je neimenovani zapadni diplomat. ”Ali pozorno to pratimo”, dodao je. Kurt Bassuener, ekspert za BiH iz Vijeća za politiku demokratizacije, upozorava da je EU smanjivanjem svojih snaga na samo 600 vojnika u Bosni ostavila vakuum koji će Rusija vjerojatno ispuniti.
Index.hr

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)