Home / Ličnosti / Stiže Vučić, čuvat će ga snajperisti, zatvarat će se promet

Stiže Vučić, čuvat će ga snajperisti, zatvarat će se promet

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić danas stiže u posjet Hrvatskoj koji bi trebao ublažiti napetosti u odnosima dviju država, ali je prije toga ukazao i na neka raizlaženja među glavnim kreatorima hrvatske vanjske politike. U Zagrebu su na snazi jake mjere sigurnosti. Snajperisti i policija u civilu čuvat će Vučića.

Vučić bi na Franju Tuđmana trebao sletjeti oko 10 sati, nakon čega bi odmah trebao krenuti prema Pantovčaku na susret s Kolindom. U 10 sati počinje i prosvjed na Markovom trgu u organizaciji  udruga udovica hrvatskih ratnih veterana.

10:04 Prosvjednici imaju transparente protiv Kolinde: “Izdala si nas” je jedan od njih.

10:00 Prosvjed na Markovom trgu ipak se neće održati. Policija će prosvjednike zadržati na Trgu bana Jelačića. >>> Više.

9:20 Posljednje pripreme za dolazak Vučića. Indexov reporter Vojislav Mazzocco nalazi se na Pantovčaku.

9:00 Zagreb je okićen srpskim zastavama. >>> Više

8:53 Izbjegavajte rutu od Velike Gorice do Zagreba od 9.30 pa do 10.30. Sav promet bit će zatvoren dok će prolaziti kolona s Vučićem.

8:40 I Jadranka Kosor je komentirala dolazak Vučića.

8:30 Na svom se Twitter profilu analitičar i profesor Dejan Jović osvrnuo na dolazak Vučića, podsjetivši na susret Josipovića i Tadića.

Vučića je u u posjet prije dva tjedna pozvala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa željom da dvije države “nadiđu prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima”.

Do njihova susreta dolazi manje od dvije godine od sastanka u Srbiji u lipnju 2016. kada su potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

No, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dviju država, opterećenih teškim naslijeđem rata i raspada zajedničke države 1990-tih.

Najmoćniji čovjek Srbije trebao je u Zagreb doći krajem 2017., ali je posjet odgođen zbog nezadovoljstva službenog Zagreba što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je sudjelovao u napadima na Hrvatsku.

Vučić u Hrvatsku stiže u vrijeme eskalacije napetosti nakon nedavne srbijanske izložbe o ustaškom logoru Jasenovac u sjedištu UN-a u New Yorku, kao i zapaljive retorike srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina i njegove vizija “ustaša koji Vučića čekaju u centru Zagreba”.

Zbog najavljenih prosvjeda hrvatskih ratnih veterana protiv Vučića, srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović nazvao je posjet “rizičnim” i sugerirao da bi mu sigurnost u Zagrebu mogla biti ugrožena.

No, njegov hrvatski kolega Davor Božinović uvjerava kako hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika te javnost može biti mirna.

Srbijanski će predsjednik u Zagrebu imati bogati program. Osim središnjeg susreta s Grabar-Kitarović na Pantovčaku, Vučić će pohoditi i Banske dvore, Sabor, Hrvatsku gospodarsku komoru i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku. U utorak će obići lokalne Srbe u Vrginmostu.

Prema usuglašenom dnevnom redu, Grabar-Kitarović i Vučić razgovarat će o otkrivanju sudbine 1945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, suradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici.

“Bude li rezultat tog posjeta rasvjetljavanje sudbine i jednog našeg nestalog branitelja ili civila, smatrat ću ga uspješnim’, kazala je Grabar Kitarović prije dva tjedna.

“Često se ovakvi susreti nazivaju povijesnima, no mi smatramo da se radi o pozitivnom iskoraku. Hoće li biti povijesni ili ne vidjet će se nakon posjeta”, rekao je u petak izvor s Pantovčaka.

Jačanje gospodarskih odnosa i važnost suradnje Beograda i Zagreba za jugoistočnu Europu također će biti teme sastanka dvoje predsjednika te izaslanstava dviju država u kojima će biti nekoliko ministara i koordinatori za rješavanje otvorenih pitanja. Na Pantovčaku posebno ističu da će se razgovorima priključiti i predstavnici manjina te udruga nestalih.

Iz Vučićevog ureda poslali su raspored njegova posjeta Hrvatskoj.

10:30 Ceremonija svečanog dočeka (Zgrada predsjednice Republike Hrvatske, Pantovčak 241)

10:45 Zajednička fotografija predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i tête-à-tête susret  dvoje predsjednika

11:45 Sastanak službenih delegacija Republike Srbije i Republike Hrvatske

12:30  Izjava za medije predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Dolazak predsjednika Aleksandra Vučića u Vladu Republike Hrvatske.

Tête-à-tête susret predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića

15:15 Sastanak predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića

16:00 Obraćanje predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Hrvatskoj gospodarskoj komori

16:45  Sastanak predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta „Budućnost Srba u Hrvatskoj“ u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj

Utorak

Vrginmost – 10:00 Sastanak predsjednika Aleksandra Vučića sa stanovnicima Vrginmosta
.
Obilazak Osnovne škole “Gvozd” – Posjet obitelji u Vrginmostu

Zagreb – 16:00 Obraćanje predsjednika Aleksandra Vučića na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

KAMERE UHVATILE NEVJEROJATAN TRENUTAK: Britanska premijerka žestoko napala Junckera: ‘Kako si me to nazvao jučer, je li to istina!?’

Britanska premijerka Theresa May imala je u petak pred sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu kratki …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)