Home / Vijesti / BiH / Dodik: Kupujemo 2.500 pušaka; Ambasada SAD: Nastavljamo pomno pratiti ova pitanja

Dodik: Kupujemo 2.500 pušaka; Ambasada SAD: Nastavljamo pomno pratiti ova pitanja

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a će, preko Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, kupiti 2.500 pušaka za pripadnike ovog ministrastva.

Potvrdio je to danas i predsjednik RS Milorad Dodik.

“Legitimno je pravo MUP-a RS da se operema opremom i da se obučava za posao koji je Ustavnom predviđen. Mislim da bi taj ministar mogao malo da uđe u prošlost pa da vidi da je preko 10, odnosno 15 godina, putem međunarodnog aranžmana ovdje bilo zabranjeno policiji Republike Srpske da bilo šta nabavlja i da je bilo predviđeno da je jedna duga cijev u principu ide na 10 policajaca što je bilo ponižavajuće za bilo kakavu policiju”, kazao je Dodik odgovarajući na pitanje reporterke N1.

“Policija RS ne samo da će nabaviti ovih 2.500 pušaka nego će nabaviti još sve što bude bilo potrebno što je u standardu regionalnih policija u borbi protiv terorizma i onoga što savremene policije imaju. Znači, to nije ništa drugo osim modernizacije policije i jačanje njene uloge”, naveo je on.

Kako je kazao, ovo je poruka ljudima u RS da imaju organizaciju spremnu da očuva mir i stabilnost, ali drugima da je RS partner u borbi protiv globalnog terorizma, međunarodnog krminala, trgovine ljudima…

“To je jedna sasvim legitimna akcija i mi nema šta da krijemo. 20 godina nismo imali pravo da opremimo policiju, sada smo to odlučili da uradimo. Ako to nekome smeta, neka pročita Ustav i zakon i vidjet će da je sve to u skladu s tim”, kazao je Dodik.

Komentar na ovu izjavu za N1 dali su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

“Stabilnost je važan prioritet u svakoj zemlji. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država nastavlja usko sarađivati sa lokalnim institucijama da bi pomogla u poboljšanju sigurnosne situacije što je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine”, rečeno je iz Ambasade SAD u BiH.

“Mogućnost postojanja paravojnih organizacija, ilegalnih kampova za obuku ili neproprocionalne nabavke oružja i/ili opreme značajan je razlog za zabrinutost i može predstavljati potencijalnu prijetnju stabilnosti. Apelujemo na sve relevantne institucije da hitno istraže ova pitanja i da poduzmu odgovarajuće korake, bilo pravosudne ili administrativne , ukoliko istrage pokažu da su potrebni”, naveli su iz Ambasada SAD za N1.

Na pitanje da li postoji potreba za eventualnom sjednicom Vijeća za implementaciju mira u BiH, iz Ambasade SAD-a odgovaraju:
“Upravni odbor ambasadora tokom svojih redovnih sastanaka raspravlja o brojnim temama, uključujući i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Ambasada SAD nastavlja pomno pratiti ova pitanja”.

(Vijesti.ba)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

ADVOKAT ANEL KURTOVIC I ZARUCNICA SANJA CERIC U SLUZBI UCJENA I POLITIKE

RETROSPEKTIVA Krajem oktobra prosle godine u medijima se pojavila Sanja Ceric kao osoba, koja je …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)