Home / Ličnosti / OTKRIVENI TAJNI DNEVNICI JASERA ARAFATA: “Italija je palestinska obala Mediterana”

OTKRIVENI TAJNI DNEVNICI JASERA ARAFATA: “Italija je palestinska obala Mediterana”

U dnevnicima se navodi da je tadašnji šef italijanske diplomatije Giulio Andreotti dozvolio da organizator otmice Muhaamad Zaidan, poznat po nadimku Abu Abbas, izbjegne izručenje u SAD i pobjegne iz Rima u Jugoslaviju

Dugogodišnji palestinski lider Jaser Arafat sklopio je tajni sporazum sa Italijom o nenapadanju, otkrili su izvodi iz njegovih dnevnika koje je pisao dvije decenije.

Italijanski L'Espresso je objavio izvode iz dnevnika u kojima piše da je Arafat lagao kako bi pomogao bivšem premijeru Italije Silviju Berlusconiju da izbjegne optužbe za prevaru, kao i o njegovom prijateljstvu s bivšim kubanskim liderom Fidelom Castrom i o protivljenju iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu za vrijeme Zalivskog rata 1991. Godine.

Devetnaest tomova dnevnika koje je napisao lider Palestinske oslobodilačke organizacije donedavno je čuvano u Luksemburgu, a potom prodato jednoj francuskoj fondaciji, pa se sada mogu proučavati.

Njima se potvrđuje postojanje akta o nenapadanju između Rima i PLO, o kojem se dugo špekulisalo, a koji je doveo do toga da Italija dopusti otmičarima italijanskog kruzera “Achille Lauro” da 1985. godine pobjegnu preko Italije u Beograd…

Poslije te otmice, u kojoj je ubijen američki Jevrej u invalidskim kolicima, izbio je spor između Italije i SAD tokom pokušaja da se sudi otmičarima.

U dnevnicima se navodi da je tadašnji šef italijanske diplomatije Giulio Andreotti dozvolio da organizator otmice Muhaamad Zaidan, poznat po nadimku Abu Abbas, izbjegne izručenje u SAD i pobjegne iz Rima u Jugoslaviju.

Tome je prethodio sporazum Palestinaca i italijanskih vlasti sklopljen deceniju ranije, prema kojem su Palestinci pristali da ne izvode napade u Italiji i da se palestinski napadači iz PLO i Narodnog fronta za oslobđanje Palestine slobodno kreću po toj zemlji.

“Italija je palestinska obala Mediterana”, napisao je Arafat u dnevniku.

Sporazum je sklopio nekadašnji italijanski premijer Aldo Moro, a objelodanio ga je bivši predsednik Italije Francesco Cossiga.

Međutim, prema nekim drugim izvještajima, sporazum je postignut 1973., kada je premijer bio Andreotti, koji je navodno bio tajna ključna ličnost u pregovorima sa PLO.

Na osnovu sličnog sporazuma, i Švicarska je bila zaštićena od palestinskih napada 70-tih i 80-tih godina prošlog vijeka.

Dnevnici pisani od 1985. gotovo sve do Arafatove smrti 2004., otkrivaju i da je Arafat lagao italijanske tužioce da je primio 10 milijardi lira pomoći, koje su zapravo otišle italijanskoj partiji. Ne navodi se međutim koliko je mita Arafat dobio zauzvrat, ali piše da dnevnici sadrže detalje o transferu novca.

U dnevnicima takođe piše da Arafat zapravo nikada nije naredio terorističke napade, već da je jedino govorio drugima da oni odluče kada bi mu predstavili plan. Pošto je napad izveden, on bi rekao: “Dobro, dobro.”

Arafat piše i o tajnim pregovorima sa Izraelom, koji su doveli do potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma u Bijeloj kući 1993. godine.

Za taj sporazum su Arafat, tadašnji izraelski premijer Jichak Rabin i šef diplomatije Shimon Peres dobili Nobelovu nagradu za mir naredne godine. Arafat je za Peresa napisao da je “izvanredna osoba, ornament”, ali izraelski mediji nisu sigurni da se radi o pohvali.

U dnevnicima piše i o Arafatovim pokušajima da se suprostavi iračkom lideru Saddamu Husseinu, ali se ne navodi koje akcije je palestinski lider navodno pokašao da spriječi.

Arafat je otkrio da piše dnevnike 1989., u jednom novinskom intervjuu.

“Oni govore o mojim tajnim pregovorima, sve je zapisano kako bi buduće generacije razumjele šta se u stvari desilo. Moja je dužnost da se to uradi pošto sam ja kadar istorije”, rekao je tada Arafat.

(SB/Vijesti.me/Beta)

Komentari

komentari

Check Also

ADVOKAT ANEL KURTOVIC I ZARUCNICA SANJA CERIC U SLUZBI UCJENA I POLITIKE

RETROSPEKTIVA Krajem oktobra prosle godine u medijima se pojavila Sanja Ceric kao osoba, koja je …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)