Home / Nauka i Tehnologija / Otkriven tajni kod iPhonea, narušena sigurnost korisnika
iPhone-Matrix-Code-Exploit

Otkriven tajni kod iPhonea, narušena sigurnost korisnika

Kompanija Apple se trenutno suočava s velikim narušavanjem sigurnosti korisnika uređaja. Naime, anonimni korisnik na popularnom sajtu za razmjenu kodova GitHub objavio je zaštićeni sigurnosni kod iOS sistema koji je nazvan iBoot.

Kod otkriva iPhoneov iBoot sistem koji se aktivira kada se telefon uključi. Prema prvim procjenama navodi se da će hakeri sada biti u mogućnosti da u telefone ubace viruse ili uređaje za nadzor.

Jonathan Levin koji je napisao nekoliko knjiga o iOS i macOS sistemu rekao je kako je otkrivanje iBoot koda uozbiljilo situaciju te da je ovo “najveće curenje informacija u historiji”.

Ipak stručnjaci navode kako korisnici ne bi trebali odmah biti u panici, ali napomenuli su kako će hakeri biti u mogućnosti da analiziraju kod i kasnije ga iskoriste za manipulaciju.

Ono što je interesantno jeste da je ovaj kod prije godinu prvi put objavljen na Redditu, ali da je ostao neprimijećen. Međutim, vjerovatno je da su određeni ljudi to primijetili te su radili na “ranjivosti” iOS sistema nekoliko mjeseci. S druge strane, Apple je zbog tog ranijeg propusta zasigurno poboljšao iBoot kod iPhonea 9 te zbog toga nisu sigurni kako je moglo doći do njegovog otkrivanja.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

erdogan-2018-700x402

Anadolija: Moguć atentat na Erdoana tokom posjete Balkanu

Obavještajne agencije zaprimile su dojavu da bi na predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji …

Loading...