Home / Ličnosti / Maltretirali ga i ismijavali, a danas je milijarder upravo čini povijesne korake

Maltretirali ga i ismijavali, a danas je milijarder upravo čini povijesne korake

ELON MUSK ovih dana ispisao je povijest kad je raketa Heavy Falcon njegove tvrtke SpaceX lansirana u svemir, no njegov životni put bio je sve samo ne lagan.

Elon Musk rođen je u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici. Kao dječak bio je nespretan, ali volio je čitati. Njegov otac, inženjer elektronike Errol Musk, za sina kaže da je oduvijek bio introvertirani mislilac.

U mlađoj dobi znao je čitati i dva romana dnevno, a najviše su ga zanimali kompjuteri i znanstvena fantastika, zbog čega su ga i fizički zlostavljali u školi.

Zlostavljanje je doživljavao i doma, a nakon razvoda njegovih roditelja 1979. godine, tad devetgodišnji Elon i njegov mlađi brat Kimbal odlučili su živjeti s ocem.

1983. godine Musk je prodao jednostavnu igru, Blaster, informatičkom magazinu za 500 dolara. Igru je opisao kao trivijalnu.

No u školi mu i dalje nije bilo lako. Jednom je završio u bolnici nakon što su ga drugi učenici bacili niz stepenice i prebili toliko da se onesvijestio, piše Business Insider.

Nakon što je završio srednju školu, Musk se preselio u Kanadu, gdje je dvije godine studirao na Sveučilištu u Kingstonu, u pokrajini Ontario. No diplomirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

Tijekom studiranja na Sveučilištu u Pennsylvaniji, Musk i jedan kolega unajmili su deset soba u domu i pretvorili ih u noćni klub. Taj potez bio je jedan od njegovih prvih poduzetničkih eksperimenata.

Za vrijeme studiranja proveo je i brojne druge eksperimente. U jednom od njih navodno je mjesec dana na hranu trošio samo jedan dolar dnevno. Tad je uglavnom živio od rezanaca, a kako bi spriječio nedostatak vitamica C, dodavao je crvenu papriku.

 

Nakon što je diplomirao, upisao je doktorat na Stanfordu, no već nakon dva dana je odustao i nikad se nije vratio. S 28 tisuća dolara koje im je dao otac, Elon je tad s bratom Kimbalom osnovao tvrtku Zip2, a prije nego je postala uspješna, spavao je u uredu.

Nakon četiri godine napornog rada tvrtku je prodao te zaradio 22 milijuna dolara. Tad je osnovao online banking tvrtku, iz koje se kasnije razvio PayPal, čijim je CEO-om Musk imenovan. No poziciju nije zadržao dugo, odbor ga je zamijenio kad je bio na odmoru u Australiji.

No već dvije godine kasnije, 2002. godine, kad je eBay kupio PayPal, kao najveći dioničar potonjeg, Musk je uprihodio oko 165 milijuna dolara. Iste godine osnovao je SpaceX, a ostalo je, kako se kaže, povijest.

No između tvrtka SpaceX, Tesla i SolarCityja, Musk je gotovo bankrotirao 2008. godine koju je opisao kao najgoru u životu jer je morao posuđivati novac samo kako bi preživio. U to vrijeme prolazio je i kroz razvod od kanadske autorice Justine Musk, s kojom ima šestero djece.

2010. Musk je oženio glumicu Talulah Riley, a razveli su se 2012. No, u srpnju 2013. ponovo su se vjenčali, da bi godinu dana kasnije Musk opet zatražio razvod, koji je naposljetku okončan u ožujku 2016. godine.

Od listopada 2017. Muskovo bogatstvo se procjenjuje na neto iznos od 20,8 milijardi dolara, čime je u 2017. prema listi Forbes 400 postao 21. najbogatija osoba u Americi. Danas je CEO SpaceX-a, suosnivač Tesle, osnivač tvrtka Neurolink, The Boring Company…

Dok je u Hollywoodu javna tajna da je Musk scenaristima Iron Mana djelomično poslužio kao inspiracija za lik superbogatog ekscentričnog genija Tonyja Starka (a u drugom nastavku se i pojavio), pitanje je vremena kad će se njegov život ekranizirati i u igranom filmu.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)