Home / Vijesti / BiH / Gradit će se autocesta između Sarajeva i Beograda, Erdogan želi da radovi krenu čim prije

Gradit će se autocesta između Sarajeva i Beograda, Erdogan želi da radovi krenu čim prije

AUTOCESTA između Sarajeva i Beograda će se graditi, no kuda će ona ići, koliko će stajati i kada će biti dovršena, ovisit će o procjenama i potrebama o kojima se tek treba suglasiti unutar Bosne i Hercegovine, kazao je u utorak u Sarajevu ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko nakon sastanka s izaslanstvom Uprave autocesta Turske koju je predvodio zamjenik ravnatelja Mehmed Tutas.

Političku suglasnost za gradnju suvremene cestovne veze između Beograda i Sarajeva postigli su 29. siječnja na sastanku u Istanbulu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koje je tamo pozvao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Taj je sastanak pokazao kako Turska želi krenuti u provedbu ovog projekta što prije”, kazao je ministar Jusko novinarima.

Predstavnici turske uprave autocesta stigli su u BiH kako bi s dužnosnicima različitih razina vlasti u toj zemlji otvorili proces konkretnih dogovora, uključujući preciziranje financijske konstrukcije.

Jusko je kazao kako je prvi korak izrada studije izvodljivosti, a predstavnici dvaju entiteta u ovom su trenutku mogli samo predstaviti svoje strateške prioritete.

Inicijativa pokrenuta još 2016.

Turska inicijativa za gradnju autoceste između Sarajeva i Beograda pokrenuta je 2016. kao dio napora što ih Ankara poduzima ne bi li pomogla stabilizirati osjetljive odnose između BiH i Srbije, ali i kako bi istodobno učvrstila svoj utjecaj u regiji.

Iako su iz Turske stigle naznake kako je ta zemlja spremna podnijeti najveći dio financijskog tereta gradnje autoceste, sve je zakomplicirano problemima u samoj BiH, jer se između dvaju entiteta nije mogao postići ni načelan dogovor o optimalnoj trasi.

Vlasti Republike Srpske inzistirale su na tome da se prometnica gradi preko slabo naseljenih dijelova istočne Bosne prema Višegradu i dalje ka Čačku, dok su u Federaciji BiH tražili da se autocesta gradi preko Tuzle i Bijeljine, uz ocjenu kao je jedino to ekonomski opravdano s obzirom na potencijalni broj korisnika i gospodarsku razvijenost sjeveroistočnog dijela zemlje.

Izetbegović i Vučić nakon toga su zaključili kako bi bilo najbolje graditi neku vrstu kružnog pravca, odnosno napraviti kombinaciju autoceste i brze ceste koja bi bila projektirana kroz obje predložene trase.

Kako je kazao Jusko, sada slijedi objedinjavanje svih raspoloživih podataka, no u ovom trenutku Turcima je teško predložiti konkretan model financiranja dok ne bude donesena konačna odluka o trasi, odnosno dok ne bude jasno koliki će biti troškovi koji proizlaze iz konačnog projekta.

Index

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)