Home / Vijesti / Svijet / PANIKA: AMERIČKA BURZA, DOLAR I BITCOIN PRED SLOMOM

PANIKA: AMERIČKA BURZA, DOLAR I BITCOIN PRED SLOMOM

Po jutru se dan poznaje, rekli bi naši stari. Ako je tako, onda će dan vjerojatno biti loš. Dolar, američka burza, a i kriptovalute nižu rekord za rekordom. Na žalost, radi se o rekordnim padovima koji stanje euforije pretvaraju u stanje panike.

Govor predsjednika Donalda Trumpa, koji je u svom obraćanju naciji i svijetu pohvalio američki financijski sektor, zasjenio je jučerašnji rekordni pad indeksa Dow Jones (američke burze). Indeks “Dow Jones Industrial Average“ je iznenada krenuo prema dole i u sat vremena svi pragovi su dostignuti: 500, 1.000, pa čak i 1.500 izgubljenih bodova. Američki mediji sve prenose uživo, što stvara još veću paniku građana.

I dolar nije imun na padove. Unatoč mnogim čimbenicima koji bi trebali ojačati dolar. Jutros za dolar možemo dobiti malo više od 0,80 eura, što se nije desilo još od studenog 2014. Samo ove godine dolar je izgubio 4% svoje vrijednosti u odnosu na šest glavnih svjetskih valuta.

Prošlog tjedna smo pisali o psihološkoj granici koju je dosegao Bitcoin, kada mu je vrijednost pala na $8000. Bitcoin se „oporavio“, krenuo rasti i iznova se vratilo povjerenje u brzo zarađen novac. Ali, euforija je kratko trajala. Jutros je vrijednost Bitcoina samo $6125. Krene li dalje prema dole, potpomognut aktualnom financijskom krizom dolara i američkih burzi, sudbina će mu biti zapečaćena.

Rezultat svega

Jake države već dugo polako ali sigurno kupuju fizičko zlato, manje osjetljivo na financijske slomove. Njegova cijena je također dogovorna cijena jer zlato posjeduje vrlo malu unutarnju vrijednost. Međutim, radi se o „proizvodu“ za koju dogovorna vrijednost postoji već tisućljećima. Trgovina fizičkim zlatom ne smije biti pretjerano brza, već kontinuirana.  Cilj nije stvoriti nagle skokove cijena ovog univerzalnog proizvoda, dogovorne cijene. Tisućljećima zlato ima povjerenje onih koji ga kupuju i prodaju.

Danas svi panično traže državne obveznice u kojima vide spas za, rizikom, izloženi kapital. Državne obveznice imaju garancije države, što im daje prednost nad drugim financijskim proizvodima. Jednostavnim jezikom rečeno, državne obveznice su pozajmica državi koja će ga vratiti uz određene kamate vjerovniku. Što je država sigurnija i njena ekonomija jača, obveznice su joj „skuplje“ tj. manje dobijemo za uloženi novac. Nastavili se financijska kriza, vjerojatno ćemo svjedočiti i negativnim kamatama, a tada ćemo plaćati državi da nam “čuva” novac u obliku obveznica, jer iza svake države stoje mali vrijedni ljudi. Oni su svojim radom i trudom rješavali sve do sada nastale ekonomske krize. Radnici i poduzetnici bilo koje države su najbolja garancija za novac, uložen u državne obveznice.

Nova ekonomska kriza je neminovna i vjerojatno nosi radikalne promjene. Željeli mi to ili ne, svi ćemo biti protagonisti buduće krize. Najbolje uložen novac je onaj novac koji rješava problem za prekosutra, a ne samo za sutra.

Izvor: logicno.com

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)