Home / After Work / LifeStyle / OVO JE ZAPALILO ESTRADU| KARLEUŠIN MUŽ ŽIVI U TURSKOJ KAO I EMINA JAHOVIĆ: POGLEDAJTE ŠTA JE JELENI URADILA EMINA

OVO JE ZAPALILO ESTRADU| KARLEUŠIN MUŽ ŽIVI U TURSKOJ KAO I EMINA JAHOVIĆ: POGLEDAJTE ŠTA JE JELENI URADILA EMINA

Popularnu pop zvijezdu nemamo često prilike da vidimo na gradskim dešavanjima budući da sa svojom porodicom živi u Instanbulu. Ističe da je presretna zbog dueta sa Milicom Todorović jer je pjesma oborila sve rekorde slušanosti. Kako je odgovorila Karleuši na prozivke i kada će konačno doći u Sarajevo, govori Emina Jahović.

Emina Jahović Sandal (Novi Pazar, 15. siječnja 1982.) srbijanska je pop pjevačica i tekstopisac. Odrasla u Novom Pazaru, Jahović, prvo je studirala u samostanu Srpska glazbena škola u Beogradu (današnje ime “Mokranjac”). Kratko je pohađala Sveučilište Braća Karić. Do kraja 2002., potpisala je s City Records izdavačkom kućom. Popularna je u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj kao Emina Jahović i Turskoj, gde je poznata kao Emina Sandal i Emina Türkcan.

Emina Jahović je postala poznata nakon objavljivanja svog debitantskog albuma Osmi dan u 2002., koji je dobio uglavnom povoljne recenzije od kritičara. U 2004. Jahović je krenula na turneju The World Tour: Hari Mata Hari & Emina Jahović kako bi promovirala svoj album. Njen drugi album Radije ranije objavljen je u 2005. te se pojavljuje na vrhu ljesvica na nekoliko velikih tržišta iz kojeg su iznjedrili singlovi “Da l’ ona zna” i “Uzalud se budim”. Njen album Vila objavljen je u 2009. te se pojavljuje na vrhu ljesvica na nekoliko velikih tržišta iz kojeg su iznjedrili singlovi “Pile moje”, “Med” i “Još ti se nadam”.

Četvrtim albumom Jahović definitivno dobiva status srpske pop super zvijezde. Njezina prva dva singla bili su broj jedan singlovi, a album je dosegao prvo mjesto. Kasnije u 2008. objavila je prošireni album, Singles & Duets, koji je stvorio hit singlove “La gitana” i “Emina”. Poslije ovoga Emina Jahović je potpisala ugovor s kućom “Sony Music Entertainment” i počela razmišljati o međunarodnoj karijeri. U svom pisanju pjesama i u nastupima, na Jahoviću utječu pop umjetnici kao što su Zdravko Čolić, kao i R&B umjetnici kao što su Alicia Keys. Emina Jahović je prodala oko 7 milijuna albuma i singlova diljem svijeta. Osim što je pjevačica, Emina Jahović je uključena u humanitarne svrhe.

U srpnju 2003. osvojila je treće mjesto na festivalu “Sunčane skale” u Herceg Novom. Iste godine je osvojila “Zlatnu zvezdu” na dodeli “Oskara popularnosti” u Sarajevu. Sarađuje s bošnjačkim muzičarem Harijem Varešanovićem i putuje na turnuje s njim. Brat joj je košarkaš Mirsad Jahović (uzeo prezime “Turkdžan” zbog turskog državljanstva). Student je fakulteta za menadžment univerziteta “Braća Karić”. Živi i radi u Beogradu i Istanbulu.

Sudjelovala je na izboru za predstavnika Bosne i Hercegovine na Pjesmi Eurovizije 2002. s pjesmom “U, la, la”. 2003. godine pobijedila je na festivalu Sunčane Skale s pjesmom Uzalud se budim. Organizatori su je najavljivali i kao izvođača na Beoviziji 2007., ali je izostala s konačnog spiska učesnika, ali je učestvovala na srpskom nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije 2010. Do sada je izdala 4 albuma. Do kraja 2012., potpisala je s Croatia Records izdavačkom kućom.

DV/TV1

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)