Home / Vijesti / BiH / SIPA uhapsila 16 osoba i pretresla 14 lokacija zbog krijumčarenja ljudi

SIPA uhapsila 16 osoba i pretresla 14 lokacija zbog krijumčarenja ljudi

Slobode je lišeno 16 osumnjičenih osoba, a izvršen je pretres na 14 lokacija na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Tuzlanskog kantona.

Istovremeno, na području navedenih kantona službenici Službe za poslove sa strancima BiH izvršili su kontrolu u osam objekata, zbog sumnje da se u njima smještaju ilegalni migranti.

Tužiteljica iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju nalazi se u SIPA-i, odakle se koordiniraju rad i aktivnosti policijskih službenika na terenu.

Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizovana kriminalna grupa vršile krijumčarenje iz BiH na područje Republike Hrvatske pa dalje u zemlje EU, većeg broja državljana Srbije s područja Kosova, koji nisu imali važeće putne isprave, sve s ciljem da se materijalno okoriste ilegalnim prebacivanjem stranih državljana za dogovorenu novčanu nagradu.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela “krijumčarenje migranata” iz člana 189a. stava 1. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Ova akcija je odlučan korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja imigranata.

Nakon provedenih aktivnosti, osumnjičene osobe će biti predate postupajućoj tužiteljici koja će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane te ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Klix

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)