Home / Vijesti / Regija / Krstičević najavljivao nabavu dronova, a njegova bivša tvrtka kreće u biznis s dronovima

Krstičević najavljivao nabavu dronova, a njegova bivša tvrtka kreće u biznis s dronovima

NIKOLA BRZICA, bivši pomoćnik ministra obrane Damira Krstičevića za obrambenu politiku, nakon kratke epizode u vladi odmah se zaposlio u bivšoj ministrovoj tvrtki MSAN i to kao savjetnik uprave.

Informaciju Indexa potvrdili su nam u samoj tvrtki dodajući kako je Brzica zaposlen još 1. ožujka prošle godine, svega mjesec dana nakon odlaska iz vlade.

>> Bivša Krstičevićeva firma kreće u novi biznis – servisiranje zrakoplova i vojne opreme

“Zaposlen je u Uredu za podršku d.o.o. Zagreb na radnom mjestu Savjetnik uprave za strateške rizike poslovanja. Kolega Brzica je diplomirao na prestižnoj Vojnoj akademiji SAD, West Point, smjerovi Upravljanje sustavima i Nacionalna sigurnost. Također, magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti Zagreb te stekao zvanje magistra znanosti iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti. Stečene stručna naobrazba i bogatog radnog iskustva u cijelosti odgovaraju poslovima i zadaćama na radnom mjestu na kojem se nalazi na dobrobit tvrtke”, kažu nam iz grupacije MSAN.

Nije zbog vojnih zrakoplova nego zbog dronova

Podsjetimo kako je Brzica otišao iz vlade krajem siječnja prošle godine, a ostavku je ponudio zbog osobnih razloga. Dosad nije poznato što je nagnalo Brzicu koji je navodno u kumskim vezama s ministrom, da napusti Ministarstvo, no špekuliralo se kako su u pitanju osobni sukobi sa zaposlenicima. Brzica je aktivni član HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove.

Jučer smo objavili kako se domaća IT tvrtka KING ICT, u kojoj je do ulaska u vladu kao jedan od glavnih menadžera radio ministar obrane Damir Krstičević, okreće novom biznisu i to servisiranju zrakoplova i vojne opreme, što su neki povezali s prelaskom Brzice iz Ministarstva obrane u MSAN. Navodno je, prema zasad nepotvrđenim informacijama, Brzica bio u Izraelu, što se opet poklapa s nabavkom izraelskih borbenih zrakoplova. No iz MSAN-a su opovrgnuli te informacije, a kažu nam kako se oni žele baviti dronovima.

Dronovi za nadzor državne granice

“Naša isključiva namjera je korištenje dronova u gospodarske svrhe. Poznata je činjenica da već dulji niz godina naprednije zemlje navedene tehnologije koriste u domeni poljoprivredne proizvodnje i kontrole iste, graditeljstvu, geodeziji, dok ih osiguravateljska industrija koristi za procjenu i kontrolu štete, a primjenjuju se i u hitnim te izvanrednih slučajevima kao što elementarne nepogode. Također, dronovi se koriste za nadzor državne granice, snimanje teritorija i akvatorija. Tako npr. već duže vrijeme KING ICT za tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, koristi bespilotne letjelice u kombinaciji s vlastito razvijenim GIS sustavom, te analitičkim alatima za unaprjeđenje prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji”, kažu nam iz MSAN-a dodajući da je zbog toga nedavno osnovana tvrtka kćer, Planet IX., s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njenom primjenom u obradi podataka, robotici i dronovima te bespilotnim letjelicama.

Prema Pravilniku o sustavima za bespilotne zrakoplove, bespilotne letjelice iznad 150 kg se smatraju zrakoplovima te se moraju registrirati u registru civilnih zrakoplova. Tako su u registraciji tvrtke Planet IX. te djelatnosti i navedene jer nema drugih mogućnosti, objašnjavaju u MSAN-u dodajući da je hrvatsko zakonodavstvo uvjetovalo ovakvu registraciju.

Ne razmatra se održavanje vojnih zrakoplova

“Planet IX. nije i ne razmatra poslovne aktivnosti u domeni održavanja zrakoplova, niti vojnih, a ni civilnih. Identični su razlozi i u kontekstu proizvodnje i prodaje oružja. Na sofisticirane bespilotne sustave ugrađuje se oprema i sredstva koja imaju tzv. dual use (kao što je radar, termovizija, razni senzori, i sl.), odnosno vojna oprema s mogućnom primjenom u civilne svrhe. Dakle, Planet IX. nema namjeru baviti se civilnim ili vojnim zrakoplovima niti se upuštati u proizvodnju, prodaju i održavanje naoružanja za vojne potrebe već isključivo civilne”, ističu iz MSAN-a i tvrde kako ne postoji ikakva poveznica s nabavkom zrakoplova za potrebe hrvatskih vojnih snaga.

Podsjetimo, kako je tijekom katastrofalnih požara prošlog ljeta ministar Krstičević najavio je  da će sljedeće godine Hrvatska već moći rabiti besposadne letjelice u otkrivanju požara i piromana. Krajem jeseni najavljeno je da bi se za bespilotne letjelice (dronove) i brze brodove trebalo izdvojiti 131 milijun kuna. Riječ je o nabavci šest besposadnih letjelica za koje bi se izdvojilo najmanje 112,5 milijuna kuna.
MSAN grupacija je najveća IT grupacija u Hrvatskoj, a jedan od najvećih dijelova te tvrtke upravo je informatički div KING ICT. Prema službenoj biografiji današnji ministar obrane Krstičević 2001. godine na poziv vlasnika Stipe Matića ušao je MSAN grupaciju. Prvo je zaposlen kao menadžer, potom kao prokurist, a nedugo zatim postaje direktor KING ICT-a, tvrtke kćeri te kompanije sve do 2007. godine.

Kako su MSAN i KING ICT postali moćni?

Tada prelazi u Upravu i Nadzorni odbor. Poslovni uzlet ta tvrtka, inače osnovana 1995., doživjela je usporedo s erom Ive Sanadera, a danas su jedan od regionalnih lidera. MSAN odnosno KING ICT već su godinama pod povećalom kako medija, a tako i istražitelja zbog velikog broja ugovora s pojedinim ministarstvima i javnim tvrtkama.

Prije sedam godina spominjalo se kako USKOK i DORH češljaju tu grupaciju zbog ugovora koje su potpisivali tadašnji premijer Ivo Sanader i tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, s obzirom na to da je tvrtka KING ICT u pet godina Sanaderova mandata dobila državnih poslova u vrijednosti malo manjoj od milijardu kuna. No dosad, koliko je poznato, nije službeno pokrenuta ni jedna istraga.

Zanimljivo je i da je posljednja tvrtka koja je financirala Ivu Sanadera bio upravo MSAN. Nakon što je Sanader abdicirao, bacio se u privatan posao i osnovao tvrtku Alia Savjetovanje. U vrijeme kada je postalo definitivno jasno da je na udaru DORH-a i USKOK-a, 2010. Sanader je potpisao najbolji ugovor i to s tvrtkom MSAN vrijedan više od 2 milijuna kuna.

Iz MSAN-a tada su odbijali bilo kakvu povezanost sa Sanaderovim poslovima u vrijeme dok je bio premijer.

Krstičević od direktora do savjetnika 

“Svi međusobni ugovori Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanje s KING ICT sklopljeni su provodeći neki od postupaka Zakona o javnoj nabavi. Održavanje i nadogradnja ISA sustava ugovorena je pregovaračkim postupkom bez prethodne objave što je u potpunosti sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Zakon predviđa mogućnosti takvog postupka ugovaranja kad samo jedan gospodarski subjekt može kvalitetno izvršiti isporuku, a u slučaju ISA, KING ICT je isključivi vlasnik autorskih prava i razvija sustav još od 2004. godine. Tijekom javnog postupka ugovaranja bilo tko zainteresiran mogao se žaliti ako je uvidio nepravilnosti i tako spriječiti ugovaranje, no to se nije dogodilo”, rekli su tada iz tvrtke MSAN dodajući kao iznos od gotovo milijardu kuna nije točan jer se nije gledala razlika “između okvirnog sporazuma i godišnje realizacije”. Tada su odbili bilo kakvu vezu Krstičevića, člana HDZ-a sa Sanaderom naglasivši da je Krstičević član Nadzornog odbora KING ICT-a i tvrtke MSAN , ali ne i vlasnik.

Krstičević tvrdi kako njegova uloga u toj tvrtki već godinama savjetodavna kao i da nema izvršnih ovlasti.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)