Home / Najave / REVOLUCIONARNO-Cjepivo koje uništava rak ide u testiranje na ljudima

REVOLUCIONARNO-Cjepivo koje uništava rak ide u testiranje na ljudima

REVOLUCIONARNO cjepivo za rak koje napada tumore po cijelom tijelu upravo ulazi u fazu testiranja na ljudima.

Znanstveni tim na Sveučilištu Stanford, koji je već razvio jedan od najviše korištenih lijekova za rak, tvrdi da samo jedna injekcija u tumor potiče imunološku reakciju organizma koja napada i sve ostale tumore koji su eventualno metastazirali po tijelu. To znači da bi mogao dati nadu – i više od toga – pacijentima s poodmaklom fazom karcinoma, čije se šanse za izlječenje od raka trenutno smatraju minimalnima.
90 posto miševa izliječeno od samo jedne injekcije
Kako javlja The Week, testiranje na ljudima provest će se budući da je testiranje na miševima, prema istraživačima, prošlo “zapanjujuće dobro”. 90 % testiranih životinja bilo je izliječeno nakon samo jedne injekcije, a ostali nakon još jedne. Lijek je djelovao čak i kod miševa kod kojih se rak proširio cijelim tijelom.
Budući da je jedna doza lijeka po svemu sudeći dovoljna, istraživači tvrde da će biti povoljan i, još važnije, da vjerojatno neće imati nuspojave koje drugi lijekovi protiv raka koji stimuliraju imunološki sustav imaju.
Istraživanje o ovom nevjerojatnom lijeku objavljeno je jučer u znanstvenom časopisu Science Translational Medicine. Iako se ova terapija naziva cjepivom protiv raka, razlika u odnosu na cjepivo protiv gripe i drugih infekcija je to što se ovo cjepivo daje ljudima koji već imaju rak.
Cjepivo osposobljava imune T-stanice koje se bore protiv raka
Cjepivo ima dvije komponente: prva je kratka sekvenca DNK koja s obližnjim imunim stanicama pojačava ekspresiju aktivacijskog receptora na površini T-stanica, koje su ključne za borbu organizma protiv raka. Druga komponenta lijeka je antitijelo koje se povezuje s receptorom, aktivira T-stanice i napada stanice raka. Budući da se ubrizgava direktno u tumor, lijek osposobljava T-stanice koje već prepoznaju rak jer su već unutar njega.
“Ovo je vrlo ciljani pristup”, objašnjava dr. Ronald Levy, profesor onkologije čiji laboratorij je već razvio raširenu vrstu kemoterapije zvanu Rituximab.
Hoće li djelovati i na ljudima?
Istraživači planiraju testirati cjepivo, odnosno lijek, na 15 dobrovoljnih pacijenata koji boluju od limfoma. No ako bude uspješan, dr. Levy vjeruje da će se terapija moći koristiti i za brojne druge vrste raka. “Ne mislim da postoji granica za vrstu tumora koju potencijalno možemo liječiti, dok god ga je infiltrirao imunološki sustav”, kaže ovaj znanstvenik.
Ipak, kako piše Science, “veliko je pitanje hoće li ovaj pristup djelovati na ljudima, pošto se većina terapija za rak na glodavcima ne pokaže primjenjiva na ljudima”.
Index.hr

Komentari

komentari

Check Also

Melania govorila o seksualnim odnosima sa Trumpom i slikala se gola

  Otkako je prije dvije godine postala prva dama Amerike, postalo je jasno da ni …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)