Home / Kompanije i Tenderi / Apple je prodao manje Iphoneova, ali ipak imaju rekordnu dobit

Apple je prodao manje Iphoneova, ali ipak imaju rekordnu dobit

APPLE je u posljednjem lanjskom tromjesečju ostvario prihode od 88,3 milijarde dolara, 12,7 posto veće nego godinu dana prije, a premda je prodaja iPhonea pala, dobit kompanije dosegnula je rekordne razine.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, čista dobit Applea iznosila je u proteklom tromjesečju rekordnih 20,7 milijardi dolara, što je 15,7 posto više nego godinu dana prije.

Prihodi i dobit najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti porasli su po dvoznamenkastim stopama, unatoč padu prodaje najvažnijeg Appleovog proizvoda pametnog telefona iPhonea za 1 posto na godišnjoj razini, na 77,3 milijuna.

Pad broja prodajnih uređaja nadoknadila veća cijena

No, pad broja prodanih uređaja nadoknađen je povećanim cijenama novih modela, kao što je iPhone X. Tako je u proteklom tromjesečju prosječna prodajna cijena iPhonea iznosila 796 dolara, 15 posto više nego godinu dana prije.

Svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja i rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 18 posto na godišnjoj razini, na 8,4 milijarde dolara.

S druge strane, prihodi od drugih proizvoda tvrtke, kao što su Mac računala i iPad uređaji nisu oduševili. U proteklom je tromjesečju prodano 5,1 milijun Mac računala, gotovo isto kao godinu dana prije, dok je prodaja iPada pala za 3,7 posto, na 13,1 milijun.

Apple je objavio i da u prvom tromjesečju ove godine očekuje prihode između 60 i 62 milijarde dolara, što je manje od očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da bi mogli dosegnuti oko 65 milijardi.

Niže procjene tvrtke mogle bi značiti, kažu analitičari, da Apple računa da su vjerni poklonici te tvrtke u SAD-u, Europi i Japanu spremni platiti više cijene za iPhone X, ali da su novi modeli preskupi za druge potrošače, posebice u zemljama kao što je Kina, drugo najveće Appleovo tržište nakon američkog.
Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Zašto je 150.000 sarajevskih Srba napustilo svoje domove

Zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Pernar održao je tribinu u Bijeljini, gdje je imao žestoku …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)