Home / After Work / MNOGI GRAĐANI SARAJEVA ŽIVE U STRAHU| SVAKE GODINE SE POVEĆAVA BROJ VRANA: POGLEDAJTE ŠTA OVO ZNAČI…

MNOGI GRAĐANI SARAJEVA ŽIVE U STRAHU| SVAKE GODINE SE POVEĆAVA BROJ VRANA: POGLEDAJTE ŠTA OVO ZNAČI…

Vrane u Sarajevu, iz godine u godinu, postaju sve veći problem stanovnika glavnog grada BiH.

Prema tvrdnjama građana, jata ovih agresivnih ptica, koji stalno rastu, “zaposjela” su neka naselja, poput Otoke i Dobrinje. Nisu rijetki slučajevi da vrane napadaju i prolaznike.

U Ornitološkom savezu BiH kažu kako ih građani često zovu zbog napada ovih ptica.

– Radi se o agresivnijim pticama, koje su postale jedna vrsta grabežljivica, i koje se jako brzo množe. Sarajevo im je pogodno tlo, zbog blizine deponije smeća, ali i nemara građana, koji ostatke hrane bacaju gdje stignu. Mislim da je to pravi razlog što su se namnožile, i sada predstavljaju pravi problem. Napadaju građane u vrijeme parenja, a to je od marta, pa sve do ljeta. Razlog je što su veoma brižni roditelji, pa ako se približite gnijezdu, vrana će vas bez oklijevanja napasti. Zbog toga se veliki broj napada dogodio upravo u parkovima, i u blizini krošnji drveća – ističe Mlađen.

Sa problemom prekomjernog broja vrana suočili su se i neki gradovi u Hrvatskoj, ali, prema riječima Mlađena, oni to rješavaju uništavanjem gnijezda u gradskim zonama.

– Mislim da bismo i mi trebali to primijeniti kod nas. Nadležni bi trebali dogovoriti sa lovačkim društvima da se počne raditi na odstrelu tih ptica. Najbolje bi to bilo raditi u zimskom periodu, kada im nije sezona gniježđenja, otići na gradsku deponiju, gdje ih ima najviše, i reducirati broj. Znam da će sada neko pomisliti, koliko je etično ubijati ptice. Mnogi ubijaju i druge koje nisu štetočine, pa zašto ne i vrane koje polako postaju problem ovog grada – kazao je Mlađen.

DV

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)