Home / Vijesti / BiH / Zbog straha od revizije i otkrivanja kriminala BH Telecom prijeti štrajkom

Zbog straha od revizije i otkrivanja kriminala BH Telecom prijeti štrajkom

Mogućnost pokretanja revizije poslovanja BH Telecoma i ovog je puta na noge digao uposlene u ovoj javnoj kompaniji. Na prvu liniju “odbrane” izašao je Sindikat BH Telecoma, uz podršku HT Eroneta Mostar.

Pod izgovorom potpisivanja kolektivnog ugovora sa Vladom Federacije BIH, predstavnici sindikata su zakukali kako se iza svega krije namjera privatizacije ove kompanije, iako je i sam federalni premijer Fadil Novalić u više navrata ponovio rečenicu: “Dok sam ja u mandatu neće Telecom biti prodat”.

Novalić ipak nije prvi premijer koji se suočava sa optužbama da priprema prodaju Telecoma.  Radi se zapravo o pritiscima s kojima su se suočili svi premijeri počevši od Nedžada Brankovića, preko Mustafe Mujezinovića do Novalićevog prethodnika Nermina Nikšića.

Ono u čemu je razlika između madata prijašnjih saziva i aktuelnog saziva Vlada FBIH na čijem je čelu Novalić, jest to da je cijena BH Telecoma ranije bila višestruko bolja.  Tako je od Brankovićeve ere do danas tržišna vrijednost BH Telecoma pala za preko dvije milijarde maraka.

Tome su dakako doprinijeli i drugi privatni operateri koji su u mnogome  (prije svega uslugom) prestigli uspavano javno preduzeće. Upravo zbog pojačane konkurencije na tržištu, aktuelna Vlada FBIH angažirala je svjetske eksperte da naprave analizu u oba telekoma i da predlože dalje korake kako bi bolje poslovali i donosili veći profit.

No dubinske analize su očigledno ono čega se u ovim komanijama plaše. Uz dužno poštovanje Sindikatu, oni su najčešće samo igračka u rukama onih koji se boje da bi dubinske analize mogle otkriti stvari godinama gurane pod tepih – da su telekomi dugodišnje leglo kriminala i korupcije, namještanja tendera, zapošljavanja po stranačkim i rođačkim vezama…

Upravo bi revizija trebala odgovoriti na pitanja – čemu nepotrebno gomilanje uposlenih po stranačkim, a ne stručnim referencama, zašto se bilježi pad prihoda, zašto nema 4G mreže, zašto se ne unapređuje sistem poslovanja, zašto korisnici prelaze na usluge privatnih operatera, gdje su jeftinije i konkurentnije usluge.

Odgovori na ova pitanja bez sumnje interesuju i širu javnost. Vlada FBIH je reagovala na vrijeme, a uposlenici BH Telecoma bi trebali shvatiti da je revizija od koristi i za njih, pod uslovom da sutra ne bude kasno kako je to bio slučaj sa Željezarom Zenica.

(Vijesti.ba)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)