Home / Vijesti / BiH / NAKON OVOGA NIŠTA U BIH NEĆE BITI ISTO: DODIK OTKRIO ŠTA SU MU STRANCI NUDILI NA ZATVORENIM SASTANCIMA O BOSNI…

NAKON OVOGA NIŠTA U BIH NEĆE BITI ISTO: DODIK OTKRIO ŠTA SU MU STRANCI NUDILI NA ZATVORENIM SASTANCIMA O BOSNI…

Milorad Dodik, predsjednik RS, gostujući u emisiji na Happy tv pričao je o političkoj situaciji u BiH. Lider RS naveo je da je sarađivao sa svim predsjednicima Srbije ali da je njegova saradnja najbolja sa Aleksandrom Vučićem. Dodik nije štedio Savez za promjene, a posebno je bio kritičan prema predstavnicima međunarodne zajednice.

Dodik se najprije osvrnuo na to kako su tekli Butmirski pregovori, pri tome na sve načine pokušavajući ismijati Međunarodnu zajenicu i sve njene predstavnike. Pričao je o tome kako je uvijek bio za pregovore ali nikada nije pristajao na ono za što je on smatrao da je loše za taj entitet.

– Uzmem ono da gledam. Novi ustav. Potpuno novi ustav. Potpuno centralistička zemlja. Unitarno uređena zemlja. Ja uzmem i napišem pismo da je to nepristojna ponuda. I kažem ovim svojima u kabinetu da šalju. Međutim, neki su moji rekli možda bi bilo suvišno ovo nepristojna, neka ide neprihvatljiva i tako. Reko’ piši šta hoćete. Malo diplomatije. I mi pošaljemo to pismo, ispričao je Dodik.

Dodik je pričao kako su to Amerikanci pokušali organizirati debatu o ustavnom uređenju BiH:

– Ušli smo kao u neku salu, neki okrugli sto, kao poluokrugli sto. I sjede razne delegacije. Oni imaju običaj da to miješaju, a ja imam običaj kada uđem prije njih da to sve zamijenim, promijenim one kartone na stolu. Pa to ti je ono kao ne možeš se dogovarati. Sve su ti to kao neki štosevi ali naučili smo mi to. I taj sastanak krene. To je bilo onda kada je Medvedev kao premijer Rusije dolazio ovdje da se obilježava oktobarsko oslobađanje Beograda. I dan prije toga ja u šest sati kažem ja moram da idem za Beograd. Dolazi ruski premijer, to je meni važnije nego ovaj sastanak ovdje i ja kažem doviđenja, laku noć.

Korak dalje je otišao ispričavši anegdotu sa tadašnjim američkim ambasadorom:

– I dolaze ti ambasadori i ustaje tadašnji američki ambasador iza stola udara ovako šakom o sto i nas kao razbuđuje, kaže ovo se mora prihvatiti. Ovo je krajnji momenat. Iz ove sale nećemo izaći dok se to ne završi. Vi mora da znate da su SAD dale dva milona dolara da se napravi studija koja je rekla da se mora formirati savez BiH i ukinuti policija RS. A ja onako zavaljen iz nekog bunila kažem, hajde šta galamiš, ja sam mislio da je to nešto ozbiljnije. Ako je dva miliona u pitanju trošak vaših poreznih obveznika, dajte mi račun da vam to u toku dana platim.

Za njega Bosna i Hercegovina je samo teritorija, koja je sastavljena od RS i Federacije. Dodik kaže Bosna i Hercegovina nema obilježje.

– Ispred naziva BiH ne piše ni republika, ni kraljevina niti bilo šta, samo piše BiH. To znači da je to teritorija i da je ta teritorija sastavljena od ovoga što ja insistiram. To treba da bude baza i to nije netačno, to je sasvim ustavno tačno i ako je sastavljena pustite me da se odrazim ako sam ja sastavljen, ja hoću da se odrazim.

Dodik je dodao da ga vrijeđa ako neko kaže da je Bosanac, on je samo Srbin, a BiH sprečava RS u daljem napretku.

– Mi nemamo nikakve koristi od Bosne i Hercegovine. BiH nije donijela nijednu odluku koja je dobra za RS i mi je ne osjećamo na taj način i oni hoće da volim. Kako da je volim, nikada je nisam volio. Ja to priznajem, kaže Dodik.

Na kraju je rekao kako je od svih predsjednika Srbije najbolju saradnju imao sa Aleksandrom Vučićem te je i javno iznio svoju ideju o Kosovu i RS. Dodik kaže:

– Ja ću tražiti od Vučića, zatražit ću i zamoliti da pitanje rasprave o Kosovu ne odvaja od statusa RS i da RS i Kosovo.

Da li je možda krajnje vrijeme da međunarodna zajednica i reagije na sve izjave Milorada Dodika.

TV1

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)