Home / Kompanije i Tenderi / Domaće kompanije / Moćna rovinjska firma jednim potezom izbacila američke lešinare iz vjerovničkog vijeća Agrokora

Moćna rovinjska firma jednim potezom izbacila američke lešinare iz vjerovničkog vijeća Agrokora

VJEROVNICI su međusobno osporili deset milijardi kuna potraživanja prema Agrokorovim tvrtkama, a posebno je zanimljiv potez rovinjske tvrtke Adris, koja je zajedno sa zagrebačkom Alcom osporila The Bank of New York Mellon – povjerenika vlasnika obveznica među kojima i američki lešinarski fond Knighthead.

>> Moćna rovinjska firma protiv Ramljaka, ne priznaju milijarde američkim strvinarima

Index je već pisao da se Adris, koji je Todoriću posudio milijardu kuna, pobunio protiv tretmana vlasnika obveznica i banaka koji su sudjelovali u roll upu, čime su osigurali stopostotnu naplatu i zatražili osporavanje njihovih potraživanja. Interese vlasnika obveznica zastupa The Bank of New York Mellon, povjerenik izdanja – koji je u njihovo ime prijavio potraživanja svih vlasnika. Osporili su potraživanje s tezom da nisu oni posudili novac Agrokoru, što i nisu, premda je uobičajeno da povjerenik zastupa interese svih vlasnika obveznica, što je i navedeno kupcima u prospektima izdanja obveznica.

U izjavi za Index iz Adrisa su kazali kako im je cilj pokrenuti raspravu o tome daju li tražbine koje su prestale postojati zbog pretvaranja u roll up kredit pravo glasa u postupku izvanredne uprave. I tu su u pravu, naime, roll upom su vlasnici obveznica već isplaćeni za iznos jednak onom kojem su sudjelovali u novom kreditiranju, dok su za dio novog kredita dobili vrijedne zaloge. Banke koje su ušle u roll up aranžman su ”uskrsnule” svoj stari dug i progurale ga u novi, za koji su dobili jamstva s prioritetom naplate i novog i ”uskrsnulog” duga.

Kako bismo pojasnili Adrisovu strategiju, sutkinju Trgovačkog suda Nevenku Siladi Rstić zamolili smo da nam protumači odredbe Lex Agrokora, i pojasni tko ima pravo sjediti u vjerovničkom vijeću, koje je važno zato što odobrava i daje potvrdu za finalni tekst nagodbe, o kojoj moraju glasati vjerovnici.

Sutkinja Siladi Rstić: ”Članove vijeća biraju samo vjerovnici utvrđenih tražbina”

Iz odgovora koji smo dobili od sutkinje ispada da će njihova akcija postići dva cilja: mogu izbaciti NY Bank of Mellon odnosno sve vlasnike obveznica iz vjerovničkog vijeća, što ih ipak neće ostaviti bez prava glasa – ali će im zakomplicirati situaciju jer će im to pravo morati dati Ante Ramljak uz pomoć drugih vjerovnika ili sud. Tako, prema svemu sudeći, osim Sberbanka ni predstavnici Knightheada i drugih vlasnika obveznica neće moći sjediti u vijeću.

“O članovima vjerovničkog vijeća izjašnjavaju se samo vjerovnici utvrđenih tražbina (čl. 30.st.1.  ZPIUTD). To su one tražbine koje je priznao izvanredni povjerenik a nije osporio nitko od drugih vjerovnika (čl 33.st.1. ZPIUTD ). Takvih je 31 mlrd.

Njih je dužan izvanredni povjerenik pozvati u roku od 5 dana od isteka osmog dana od objave rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama . ( čl 30 )

Drugo je pitanje prava glasa. Na ročištu za glasovanje o nagodbi  i vjerovnici osporenih tražbina mogu dobiti pravo glasa ako se o tome slože izvanredni povjerenik i vjerovnici utvrđenih tražbina, a ako se sporazum o tome ne može postići  – sud  može vjerovnicima osporenih tražbina dati pravo glasa”, odgovorila je Indexu.

Prvi nacrt nagodbe koji je predstavio Ante Ramljak ostavio je nezadovoljne one koji nisu sudjelovali u ugovoru o najstarijem kreditu (roll upu), pa je očito da se ovim osporavanjima potraživanja nezadovoljnici nastoje bolje pozicionirati za novi nacrt.

Vlasnicima obveznica glas može dati Ramljak ili sud

Ako je točno da Knighthead izravno odobrava tekst nagodbe, o čemu je pisao Todorić na svom blogu, a kako javno nije demantirano niti je Ramljak objavio detalje spornog ugovora prema kojemu uostalom ni vlada ne može smijeniti vlastitog povjerenika, onda je i mogućnost pregovora sužena.

No ona i dalje postoji. Naravno, problem je što su pobjednici već  dogovoreni i to ugovorom o roll up kreditu koji je preko privremenog vjerovničkog vijeća progurao Ante Ramljak, a podržali predstavnici hrvatskih tvrtki dobavljača – sudionici tog ugovora – strvinarski fond Knighthead i drugi fondovi i banke, koji su sudjelovali u kreditu od milijardu eura. Vlasnici obveznica, za razliku od drugih vjerovnika, oni koji su ušli u aranžman s Ramljakom, ne samo da neće pretrpjeti otpise nego će i prilično zaraditi.

Problem je, ako se ne postigne nagodba, što će u slučaju klasičnog stečaja oni i dalje biti prvi u redu naplate, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li do nje uopće doći. Adris će ovim potezom natjerati Ramljaka ili sud da vlasnicima obveznica daju pravo glasa i u najmanju ruku još jednom ukazati na svu problematičnost vladinog upravljanja Agrokorom u kojem je vlada privilegirala američki strvinarski fond i društvo, a u po njih idealnom scenariju, i umanjiti gubitke.

Index

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)