Home / Vijesti / Svijet / Misteriozan meteorit nađen u Australiji ukazuje na golemi neotkriveni asteroid

Misteriozan meteorit nađen u Australiji ukazuje na golemi neotkriveni asteroid

ISTRAŽIVANJE misterioznog meteorita koji je 2007. pao u Australiju pokazalo je kako postoji mogućnost da bi u Sunčevom sustavu mogao postojati golemi asteroid koji još uvijek nismo otkrili.

U studiji, objavljenoj u časopisu Geochimica et Cosmochimica Acta, autori pišu kako su znanstvenici u početku smatrali da je meteorit dio golemog asteroida Veste, drugog najvećeg poznatog tijela u pojasu asteroida koji se prostire između Marsa i Jupitera.

No podrobnija istraživanja pokazala su da činjenice ne odgovaraju ovakvom tumačenju podrijetla tijela nazvanog Bunburra Rockhole.

Dijelovi Veste koji kao meteoriti padnu na Zemlju mogu se jasno raspoznati po nekoliko svojstava. Prije svega imaju karakterističan kemijski sastav. Kao drugo, njihova putanja ukazuje da dolaze iz smjera područja u kojem se kreće Vesta.

Znanstvenici su prvo otkrili da kemijski sastav meteorita Bunburra Rockhole ne odgovara Vestinom. U sljedećem koraku utvrdili su da zapisi njegove putanje ukazuju da je došao iz drugog područja, iz dijela asteroidnog pojasa koji je mnogo bliži Marsu od onoga u kojem se kreće Vesta.

Ovi nalazi naveli su ih na analizu nekoliko mogućih objašnjenja.

Prvo su razmotrili mogućnost da je meteorit kontaminiran. No skeniranja kamena to nisu potvrdila.

Potom su razmotrili mogućnost da je Vesta jednostavno toliko neobična da ima toliko drugačije sastave u različitim područjima da bi oni mogli izgledati kao da dolaze s dva različita asteroida. No i to rješenje pokazalo se neuvjerljivim.

Konačno im je ostalo još samo jedno tumačenje – da je Bunburra Rockhole podrijetlom s nekog drugog velikog asteroida koji još nije otkriven. Naime, njegova struktura pokazuje da je morao biti sastavnim dijelom nekog velikog tijela jer su u njoj zabilježeni jasni znaci tzv. diferencijacije, odnosno taloženja tvari koje je karakteristično za velika tijela, a ne za malena čija je struktura uglavnom amorfna.

”Ili postoji neki veliki asteroid koji još nismo otkrili, ili je asteroid s kojeg je Bunburra Rockhole stigao evoluirao tijekom vremena pod utjecajem svemirskog vremena i promjena izazvanih sudarima”, komentirala je voditeljica studije Gretchen Benedix, geologinja sa Sveučilišta Curtin u Australiji.

Index

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)