Home / Vijesti / Regija / HRT emitirao bizarni prilog o veselom djetinjstvu u NDH uz omiljenu igračku – figuricu Hitlera

HRT emitirao bizarni prilog o veselom djetinjstvu u NDH uz omiljenu igračku – figuricu Hitlera

EMISIJA “Kod nas doma”, koja ide u terminu u kojem je nekad emitirana “Hrvatska uživo”, u srijedu 24. siječnja objavila je jedan prilog koji bi se mogao nazvati bizarnim.

U 35. minuti emisije najavljen je prilog o “genijalnom Zagrepčanecu” Živku Parcu, koji je “imao svoju vlastitu šprehu kroz osam desetljeća života i to u vidu skupljanja knjiga, stripova, igračaka i još koječega”. Prilog počinje s veselom glazbom u pozadini i izjavom Parca kako je u njegovom djetinjstvu “u cijelom Zelengaju bilo deset kuća”, i prisjećanjem kako se kao dječak igrao u šumi.

Tada se prikaže slika Živkova oca u vojnoj uniformi uz glas u offu koji kaže: “Živko je imao samo pet godina kada mu je otac veterinar nestao u Rusiji s većim dijelom Zdruga lakoprijevozne Druge hrvatske legije u borbama kod Dona 1942. godine. Možda je njega i pokojnog brata baš zato cijela obitelj obasipala igračkama. Većina je njih usprkos brojnim selidbama, dok nisu stigli ovdje u nekadašnje selo, a danas elitnu četvrt Zagreba, još uvijek na životu.” Prevedeno na razumljiviji jezik, Parčev otac bio je pripadnik ustaške vojske koja je poginula u nacističkom pohodu na Rusiju.

“Ne bi bilo sretnog djetinjstva da nije bilo igračaka” uz kadar figurice Hitlera
Parac onda kaže da nije bilo igračaka “ne bi bilo sretnog djetinjstva”, nakon čega slijedi kadar figurice Adolfa Hitlera koji salutira uzdignutom desnicom zloglasni nacistički pozdrav. To je, naime, igračka iz sretnog djetinjstva Živka Parca, koji kaže da se nakon 1945. “to promijenilo, onda se počelo životariti”. “Igračke su nam ostale da se sjećamo tih lijepih dana i da se s njima igramo”, dobrodušno objašnjava Parac dok se prikazuju kadrovi igračaka među kojima su figurice ustaških vojnika i njemačkih tenkova. Slijedi vrhunac morbidnosti u prilogu: Parac je svake godine pred Božić pisao pismo “malom Isuseku” tražeći razne igračke, a jedne je napisao kako više ne želi vojnike “jer ih već ima dovoljno, nego samo glave”.

“Endehazijski Zabavnik”
Prilog završava time kako Parac u svojem posjedu ima navodno jako vrijedan “cijeli komplet takozvanog ratnog endehazijskog Zabavnika”, a Parac priča kako je na Britancu kupio zadnji broj koji mu je nedostajao te sad ima sva 103 broja. “Zadnji broj je taman bil tiskan kad su partizani ulazili u Zagreb”, objašnjava Parac.
U tri minute ovog priloga HTV je demonstrirao doista zavidnu razinu povijesnog revizionizma i apologije zločinačke NDH – sretno djetinjstvo u kojem otac nestaje u nacističkom napadu na Rusiju, želja da se od “malog Isuseka” kao igračke dobiju samo glave, figurica Hitlera među najdražim igračkama, slatki život do 1945. i životarenje nakon itd. Sve je izmaknuto iz negativnog povijesnog konteksta ustaške NDH u kojoj su vladali rasni zakoni, a ljude se masovno ubijalo u progonima i logorima smrti.
Na kraju priloga voditeljica emisije “Kod nas doma” Iva Šulentić priču je zaključila riječima “Svaka čast gospodinu Živku” i još jednom ponovila da je “genijalac”.
 Index.hr
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)