Home / Vijesti / BiH / BiH bi najesen trebala postati članica WTO-a uprkos problemu s izvozom jabuka u Rusiju

BiH bi najesen trebala postati članica WTO-a uprkos problemu s izvozom jabuka u Rusiju

“Pregovori s Rusijom oko članstva BiH u WTO teku predviđenom dinamikom i vjerujemo u uspješan završetak. Početkom februara u okviru WTO sekretarijata vodit ćemo završene pregovore s Ukrajinom i Brazilom”, rekao je Šarović.

Smatra da je 2018. godina pravo vrijeme za prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

“Realno je da završimo pregovore do ljeta, a da prijem uslijedi na jesenjoj konferenciji ministarstva zemalja WTO”, ističe ministar.

Podsjećamo, zabrana izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nastupila je 22. januara zbog reeksporta koji je vršila jedna kompanija iz Bijeljine, koja je uvozila jabuke iz Poljske, prepakivala ih, a zatim izvozila u Rusiju. Međutim, ekonomski ekspert Armin Avdić smatra da taj “incident” ni na kakv način neće utjecati na proces pristupanja WTO jer nije direktno vezan za državna tijela i ekonomsku politku, nego za kompaniju koja nije ispoštovala proceduru.

“Očekujem da Rusija ne bude protiv našeg pristupanja WTO jer je taj sporazum i njoj u interesu. Mi smo veliki uvoznici energenata iz Rusije, a isto tako imamo šta da ponudimo Rusiji. Ima dosta prostora za trgovinu, mi smo mali za evropske tržište koje je ogromno, ali koje ima potrebu za našim proizvodima. S druge strane, ako bi bilo političkih utjecaja to bi ograničilo razvoj i rast bh. privrede jer je Rusija u poziciji da reducira izvoz naših proizvoda”, ističe Avdić.

Podsjećamo, Šarović se jučer sastao s delegacijom WTO predvođenom ambasadorom u Misiji Bugarske pri WTO u Ženevi i predsjedavajućim WTO Radne grupe za BiH Atanasom Paparizovim, a zaključak sastanka je da bi naša zemlja uskoro trebala postati punopravna članica WTO, što bi bio historijski čin za BiH.

Istaknuto je da su Ukrajina i Brazil dobili finalne ponude te da tu više nema prepreka, a da će se u narednim danima u proceduru uputiti pripremljena Odluka o kvalitetu tečnih naftnih goriva i o tome obavijestiti Rusija.

Delegacija WTO ocijenila je da je BiH u posljednje vrijeme napravila veliki progres u pregovorima i ispunjavanju uvjeta za članstvo u WTO. Sastanci Radne grupe u Ženevi bit će održani u februaru i maju, a Paparizov je izrazio optimizam da će konačna odluka o punopravnom članstvu BiH u WTO biti donesena krajem jula.

Punopravno članstvo BiH u WTO bilo bi snažan podsticaj za razvoj ekonomije naše zemlje, kao i ispunjavanje važnog uslova za nastavak procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

“To će značiti olakšan izvoz naših proizvoda na evropske tržište, manje administrativnih procedura, ubrzat će i pojeftiniti proces izvoza i omogućit će veće količine izvoza. Mi već imamo firme koje prilično dobro nastupaju na evropskom tržištu i one će moći povećati broj zaposlenih”, ističe Avdić.

Klix
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)