Home / Vijesti / Regija / GRCI DALI NOVO REŠENJE ZA MAKEDONIJU: Traže podelu sa Srbijom!

GRCI DALI NOVO REŠENJE ZA MAKEDONIJU: Traže podelu sa Srbijom!

U opticaju pet imena

Grčka bi sa Srbijom, Albanijom i Bugarskom trebalo da podeli Makedoniju, piše grčki nedeljnik ”Elefteri ora” (Slobodno vreme). Taj list, blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekremistima, predlaže podelu svog severnog suseda kao jedino rešenje za okončanje spora oko imena bivše republike SFRJ.

Jedno rešenje

”Elefteri ora” je na naslovnoj strani u ponedeljak objavio mapu podele Makedonije pod naslovom ”Rešenje je jedno, granica sa Srbijom!”. Prema tom grčkom predlogu, Srbiji bi pripao deo Makedonije do ispod Velesa na jugu, na zapadu skoro do Tetova, a na istoku bezmalo do Štipa. Na jugu bi se Srbija tako graničila sa Grčkom, na zapadu sa Albanijom, a na istoku sa Bugarskom. Kako se na karti vidi, najveći deo Makedonije pripao bi Grčkoj i Srbiji, dok bi mnogo manje dobili Albanci i Bugari.

Pored mape, na naslovnici nedeljnika ”Elefteri ora” ispisan je tekst grčke himne za Makedoniju: ”O slavna Makedonijo, zemljo Aleksandrova, progonila si varvare i sad si slobodna. Ti jesi i bićes Grčka, najveći ponos svakog Grka, a mi grčka deca krunisaćemo te vencima. Makedonci ne mogu da žive porobljeni čak i da izgube sve, uvek će imati svoju slobodu. Dijamantsku krunu na glavu stavi i proglasićemo te Makedonijom ponovo. Grčka deca ti se raduju, prva si ušla u patnje celog sveta”.

Provokativna naslovna strana grčkog lista oslikava stavove Grčke pravoslavne crkve i ultradesničarske organizacije Zlatne zore. Ni jedni ni drugi ne žele da njihov severni komšija u imenu sadži termin ”Makedonija”.

– Nijedan politički vođa u Grčkoj nema prava da legalizuje prodaju naše istorije. Prihvatanje bilo kakvog imena koje sadrži termin ”Makedonija” jeste čin nacionalnog nipodištavanja istorije – smatra Nikos Mihalolijakos, lider Zlatne zore. On dodaje da je njegova partija protiv kompromisa za ”grčku Makedoniju”.

– Ako bi oni dobili ime koje samo sadrži reč ”Makedonija”, to bi značilo izdaju Grčke. Ne želimo saradnju sa partijama koje vode antinacionalnu politiku u vezi sa ovim pitanjem od velike nacionalne važnosti – rekao je Mihalolijakos.

I Grčka pravoslavna crkva ima sličan stav. Sinod srkve izdao je ošto saopštenje u kojem se protivi upotrebi reči ”Makedonija” ili bilo koje forme tog termina u rešavanju spora oko imena severnog suseda.

– Odbijamo bilo kakav kompromis koji bi mogao da dozvoli severnoj republici da upotrebi termin ”Makedonija” u svom imenu – naveo je Sinod.

Grčka javnost je nakon tog saopštenja odmah skočila na noge, poručujući Crkvi da se ne meša u politiku zemlje. Međutim, arhiepiskop atinski Jeronim II odgovorio je da se upotreba reči ”Makedonija” u tuđem imenu i te kako tiče Crkve, koja je zabrinuta za svoje vernike.

Pet imena u opticaju

Inače, šokantna naslovna strana objavljena je nakon obnove pregovora Grčke i Makedonije o imenu nekadašnje jugoslovenske republike i velikog protesta u Solunu, na kojem je učestvovalo 500.000 Grka. Oni su tražili da se njihovom severnom susedu ne dozvoli da upotrebi reč ”Makedonija” u imenu. Takođe, mapa podeljene Makedonije objavljena je pre susreta makedonskog i grčkog premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Njih dvojica bi, kako se očekuje, trebalo da razgovaraju o rešenju spora koji traje 27 godina. Prema navodima medija, u opticaju su pet imena – Vardarska Makedinija, Gornja Makedonija, Severna Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje) i Nova Makedonija.
Izvor: Srbija Danas/Informer

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)