Home / Vijesti / BiH / Šta donosi novi Zakon o PIO-u penzionerima u FBiH

Šta donosi novi Zakon o PIO-u penzionerima u FBiH

Krnjić nam je kazao da je postojeći zakon generirao nepravdu, a da će se primjenom novog zakonodavstva ta nepravda sanirati, naročito zbog usvojenog bodovnog sistema.

“Bodovni sistem je nešto što su već usvojile sve zemlje koje imaju sličan sistem. To će omogućiti potpuno pravedno obračunavanje penzija, što je u postojećem zakonu bio veliki problem. Postojeći zakon je generirao nepravdu”, kategoričan je Krnjić.

Dodao je da je koeficijent za obračun penzija 14 KM, a da, najjednostavnije gledano, osoba koja je 40 godina imala prosječnu platu u odnosu na prosječnu platu u godini sa kojom se poredi, imati će 40 bodova.

“To znači da će ta osoba imati penziju 560 KM. Sa više bodova će imati veću, a sa manje bodova manju penziju, ali je donja granica 326 KM. Dakle, to je minimalna penzija”, rekao je Krnjić za Klix.ba.

Prema Krnjićevim riječima, osim novim penzionerima, zakon će djelimično suzbiti nepravdu kada je riječ o postojećim.

“Onima koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine bit će penzije povećane za 10 posto, odnosno onima koji su penzionisani do 31. decembra 2007. godine bit će penzije povećane za pet posto”, istakao je Krnjić, dodavši da će, kad zakon počne s primjenom, praktično ući u pravedniji sistem postojeći penzioneri.

Istakao je da će se penzije usklađivati, što do sada nije postojalo, a što je u principu bio najveći problem postojećeg sistema.

“Usklađivanje penzija je bilo isključeno intervncijom OHR-a 2001. godine. Sad se penzije ponovo usklađuju i to po koeficijentu, po poznatoj švicarskoj formuli. Buduća vrijednost će se usklađivati prema porastu plata”, kazao je Krnjić za Klix.ba.

Dodao je da je sistem sada postavljen tako da će ovisiti o realnim ekonomskim parametrima, kretanju plata, troškovima života.

“Na taj način gledano zakon je jako dobar, za budućnost”, kategoričan je Krnjić.

Istakao je da je u usvojenom zakonu osnovna granica 40 godina radnog staža, što je bilo i dosad.

“Ukoliko radnik nema 40 godina staža, onda ima mogućnost da ide u starosnu penziju za šta je neophodno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Dosad je bilo 20 godina”, podsjetio je Krnjić.

Dodao je da je zakon omogućava ponovo prijevremeno penzionisanje, ali sa postepenim podizanjem granice staža.

“Granice životne starosti definitivno ostaje 65. Staž od 35,5 za muškarce i 30,5 za žene će ići do 40 godina, i svake godine će se pomjerati po pola godine”, istakao je Krnjić.

Direktor Federalnog zavoda za PIO je kazao da je njima najbitnije da sa novim zakonom biti zaustavljeno klizanje, odnosno porast rashoda i porast nepravde.

“Novi penzioneri su imali sve više i više. Ima ih skoro hiljadu koji imaju penziju veću od plate. To ne postoji nigdje. Ovim zakonom će se postaviti stvari realno. Neće više biti nekontrolisanog porasta rashoda na nepravednoj osnovi. Sistem će biti osiguran da ostane u finansijskoj ravnoteži”, zaključio je Krnjić.

Klix
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)