Home / Ličnosti / Liječnik koji je zlostavljao američke gimnastičarke dobio 175 godina zatvora, žrtva: “Uživaj u paklu”

Liječnik koji je zlostavljao američke gimnastičarke dobio 175 godina zatvora, žrtva: “Uživaj u paklu”

BIVŠI sportski trener američke gimnastičke reprezentacije Larry Nassar osuđen je na 175 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja čak 160 žena.

Suđenje 54-godišnjem doktoru bilo je prilično traumatično iskustvo za sve prisutne žrtve.

Svjedočanstva, koja je javnost pratila posljednjih dana, često su bile prekidana suzama i jecajima žrtava. U nekoliko navrata na njihove optužbe rasplakao se i Nassar.

“Ne postoje riječi kojima bih opisao svoje žaljenje prema vama i molim vas za oprost. Vaše riječi potresle su me do srži”, rekao je Nassar obraćajući se svojim žrtvama u sudnici.

Sutkinju njegove riječi nisu impresionirale.

“Nadam se da ste potreseni do srži. Vaše žrtve su svakako portresene do srži”, rekla mu je sutkinja Rosemarie Aquilina.

“Gospodine, dajem vam 175 godina zatvora, to je 2100 mjesec. Upravo sam vam dala smrtnu presudu”, pročitala je sutkinja Nassaru.

Rachel Denhollander prva je gimnastičarka koja je prijavila Nassara već 2016. godine i prva je svjedočila. Ona je danas odvjetnica, a zlostavljanje je započelo kad je imala 15 godina.

“To je trajalo više od godinu dana. Koliko ti vrijedi život djevojčice, život mlade djevojke? Vidim da nosiš Bibliju na suđenju, da si je pročitao znao bi da dobra djela ne mogu izbrisati ovo što si učinio mladim djevojkama. Uništio si stotine života i nikad neću zaboraviti dan kad sam suprugu priznala što si mi učinio. Samo sam čekala da se okrene i ostavi me, ali nije to učinio. Imam prekrasnu djecu i molim boga svaki dan da su sigurna. Tebi ne treba naš oprost, za to se obrati bogu.”

Žrtve su imale manje od 15 godina kada ih je zlostavljao, a nije riječ samo o sportašicama. Jedna od žrtava je i kći obiteljskog prijatelja, Kyle Stephens koja je imala samo 12 godina kada ju je zlostavljao.

“Iskorištavao si moje tijelo šest godina, to ti nikad neću oprostiti. Osjećala sam kao da gubim dodir s realnošću, počela sam se pitati je li se zlostavljanje uopće dogodilo. Kako bih bila prisebna, natjerala sam se i prisjećala svega, korak po korak,” poručila je Kylie Stephens zlostavljaču.

“Male djevojčice ne ostaju male zauvijek. One odrastu u snažne žene koje su došle da bi uništile tvoj svijet”, rekla je Kyle Stephens koja je Nassara nazvala “odvratnim lažovom”. On je, ispričala je ona jučer na sudu, uvjerio njenu obitelj da ona laže kad im je kazala da je on zlostavlja.

“Seksualno zlostavljanje puno je više o fizičkog napada. To promijeni žrtvin život, nitko na to nema pravo”, rekla je.

“Nisam više žrtva, ja sam borac. I neću imati mira dok ne uklonim tvoje ostatke iz sporta”

Najemotivnije obraćanje na sudu imala je bivša gimnastičarka Aly Raisman.

“Stvari su se okrenule, sve smo tu, podigle smo glas i ne idemo nikamo. Došla sam se suočiti s tobom, Larry”, slušao ju je Nassar pogledom uprtim u pod, a Aly Raisman je nastavila: “E, sad ćeš ti mene slušati”.

“Ovdje sam da se suočim s tobom i kako bi vidio da sam vratila svoju snagu. Više nisam žrtva, ja sam borac. Ti znaš da ideš na mjesto gdje više nikoga ne možeš povrijediti. Ali ja sam tu kako bih ti kazala da neću mirovati dok i najmanji trag tvog utjecaja bude uklonjen iz sporta koji si uništio”, kazala je.

Nakon njenih riječi pedofil se nije mogao suzdržati i rasplakao se.

“Uživaj u paklu”

Neke su mu žrtve oprostile, ali Brooke Hylek nije mogla.

Ona je jučer u sudnici ispričala kako je sve počelo. Liječnik je zahtijevao od nje da na preglede i tretmane dolazi oskudno odjevena.

“Ni na kraj pameti mi nije bilo koji su razlozi zbog čega moram nositi kratku odjeću. Sve što sam željela bilo je da se osjećam bolje. Nisam u to doba znala da je to krivo jer se to tada događalo svim djevojkama”, ispričala je djevojka.

A potom mu je uputila i osobnu poruku.

“Ti si, Larry, razlog zbog kojeg pocrvenim ako dečki probaju razgovarati sa mnom ili ako sam u društvu nekoga nepoznatog. Ti si razlog zbog kojeg se potpuno uspaničim. Ponašam se da je sa mnom sve u redu i kad nisam dobro. Sve što sam željela bilo je da se vratim sportu koji volim. Iskoristio si me. Iskoristio si nas sve”, kazala je.

“Ne mogu vjerovati da sam ti vjerovala! Nikad ti neću oprostiti! Sretna sam što ćeš ostatak života provesti u zatvoru. I da, uživaj u paklu”, poručila je Brooke Hylek zlostavljaču.

Nassar je ušao u liječnički tim gimnastičke reprezentacije SAD-a 1986. Deset godina nakon toga postao je liječnički koordinator i na toj dužnosti bio je do 2015. godine.

Liječnikova zlostavljanja priznale su četiri osvajačice olimpijskog zlata: Aly Raisman, McKayla Maroney, Baggy Douglas i Simone Biles.

Olimpijski odbor priznao propuste

Američki olimpijski odbor još se ranije, kako piše CNN, ispričao jer su propustili spriječiti ove zločine.

“Smisao ove poruke je da Nassarovim žrtvama direktno kažemo da nam je žao. Nismo bili dovoljno iskreni s vama. Žao nam je zbog boli koju je prouzročio ovaj užasni čovjek i žao nam je što vam nije pružena sigurna prilika da lovite svoje sportske snove. Olimpijska obitelj je među onima koji su vas iznevjerili”, stoji u priopćenju koje potpisuje Scott Blackmun, predsjednik USOC-a, američkog olimpijskog odbora.

Podsjetimo, Nassar je početkom prosinca prošle godine, osim za seksualno zlostavljanje, osuđen i za posjedovanje materijala s pedofilskim sadržajem.

Index

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)