Home / Vijesti / BiH / Massimo Savić: Opako smo dobri uživo, a Sarajevo je Mekka modernog popa

Massimo Savić: Opako smo dobri uživo, a Sarajevo je Mekka modernog popa

Velika regionalna zvijezda Massimo Savić je pred koncert koji će 12. februara održati u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru (BKC) za Klix.ba rekao kako sa svojom ekipom još jednom dolazi u Sarajevo kako bi pred veoma zahtjevnom publikom dokazao da su stvarno opako dobri uživo.

“U tome leži cijela filozofija dobrog koncerta. Pjesme koje snimiš nađu nekako put do domova, automobila, srca, etera, ali ipak najveće veselje svojoj publici možeš pružiti dokazujući im uživo da nisu uzalud poklonili svoju naklonost umjetniku. Sarajevo je jedan od rijetkih gradova u koje sam znao pobjeći. Jasno da mi se dopada prehrana u kojoj nema svinjetine, to jako odgovara mom metabolizmu. Osim toga, Sarajevo je ipak ‘Mekka modernog popa’, a mogu reći i dizajna kod nas”, rekao je Massimo na početku razgovora.

Dodao je kako je Sarajevo predigra koncerta u Splitu.

“To je predivna situacija kada pred vrlo zahtjevnom publikom trebate determinirati da li će odabir pjesama biti adekvatan. Sarajevo će nam reći da li će Split dobro proći”, rekao je.

Massimo važi za najbolji vokal Hrvatske, a svojim emotivnim izvedbama osvaja publiku širom regije. U aprilu prošle godine održao je fantastičan koncert u punoj dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji koji će publika dugo pamtiti, a 12. februara ove godine će nastupiti u BKC-u u kojem s publikom ima prisniji kontakt. Bez obzira na prostor u kojem svira Massimo uvijek daje svoj maksimum, a ističe da svaki koncert postavlja svoje izazove.

“Meni je svaki koncert drag. Nastupati u malom teatru zna biti, u umjetničkom smislu, dakle ne govorim o produkciji, puno zahtjevnije od nastupa u velikim dvoranama. Publika je blizu, praktički ti gleda u plombe. Tako da za nekoga kao što sam ja, koji sam nešto stidljiviji, zna biti izazov”, rekao je.

Na muzičkoj sceni je duže od trideset godina, a priznaje da je svaki put kada se popne na binu bolje i bolje.

“Već dugo imam uz sebe samo najkvalitetnije umjetnike i naša sinergija je svaki put sve bolja tako da vam protok vremena tu ništa ne znači. Ako ste stvarno posvećeni muzici fizičko stanje vam tu nije mnogo važno. Možete trčati po bini cijeli koncert, kao Jagger, a možete i kao pokojni Leonard Cohen stati nepomično i tek nakon 45. minute koncerta prvi put otvoriti oči. E, mene zanima taj tip minimalizma koji u određenim uvjetima postaje maksimum”, rekao je.

Uskoro novi album

U junu prošle godine fanove je obradovao singlom “Neka ti plove brodovi” koji je najava novog albuma na kojem Massimo sa svojom ekipom vrijedno radi.

“Uskoro ću završiti rad na jednom duetu koji će mnoge iznenaditi, a i to će biti dio novog albuma. Ovo snimanje traje nešto duže. Neka moja obećanja nisu ispunjena, o datumu izlaska albuma, no uzevši sve u obzir mislim da bi ovo proljeće moglo biti dobar trenutak za novi album”, rekao je.

U svakom slučaju, priča nam Massimo, planova je mnogo, a inspiracije ne fali.

“Inspiracija i nadahnuće su svuda oko nas, pogotovo oko mojih kompozitora. Mnogo sam puta rekao da imam privilegiju biti jedan od onih za koje kompozitori obično čuvaju svoja najbolja djela. Puno stvaram i uz novi studijski album, također, završavam jedan off album na kojem radim. Snimam i gitare kolegama koji me to zamole pa sam tako i Mrletu iz Let3 i Ivanki Mazurkijević snimio gitare za nekoliko pjesama. Očekujem, i to s velikim nestrpljenjem, opet raditi sa Zagrebačkim solistima”, rekao je.

Porodica kao izvor energije

U svoje pjesme i nastupe unosi mnogo emocija i pitanje je, priznaje, koliko Massima Savića ostaje za porodicu koja mu je poput baterije koja mu daje energiju.

“Da nema te baterije već bih odavno izgorio jer davanje ovom poslu, ovako posvećeno, kao što mislim da radim, je u fizičkom smislu vrlo zahtjevno. Na svakom se koncertu gubi kilogram-dva koje treba nadoknaditi inače izgaraš”, rekao je.

Kada je riječ o muzici, Massimo smatra da je dobra muzika izazov, a čudi ga što se čak i u kinematografiji osjeća da je šund uzeo preveliki prostor.

“Ekscesi i nekultura postaju mainstream. Nije da se ja borim ostati van toga, nego ja jednostavno to ne osjećam kao nešto svoje. I zato me rastužuje da kao neko ko bukvalno izvana gleda u srž problema, ne mogu naći odgovor. Mogu samo ponoviti da sam presretan što ipak zanimam jedan komadić publike”, rekao je Massimo na kraju razgovora za Klix.ba.

Klix
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)