Home / Ličnosti / JORDANSKI KRALJ ABDULLAH PROTIV TRUMPOVE ODLUKE O JERUSALEMU
Jordan's King Abdullah, his wife Queen Rania (R), meet with U.S. Vice President Mike Pence, and wife Karen Pence, at the Royal Palace in Amman, Jordan January 21, 2018. REUTERS/Muhammad Hamed

JORDANSKI KRALJ ABDULLAH PROTIV TRUMPOVE ODLUKE O JERUSALEMU

Amman (Reuters) – Jordanski kralj Abdullah izrazio je zabrinutost u nedjelju zbog odluke Washingtona o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, rekavši kako istočni Jeruzalem mora biti glavni grad buduće palestinske države.

U izjavama tijekom razgovora s američkim Vice presidentom ili podpredsjednikom  Mikeom Penceom u Ammanu, kralj je rekao da je jedino rješenje izraelsko-palestinskog sukoba zajedničko i dogovor.

“Američka odluka o Jeruzalemu … ne dolazi kao rezultat sveobuhvatnog rješavanja palestinsko-izraelskog sukoba”, rekao je monarh Abdullah  Penceu na početku razgovora u kraljevskoj palači.

Jordan je izgubio Istočni Jeruzalem i Zapadnu obalu Izraela tijekom arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

Pence je bio u Ammanu na drugoj strani trojne turneje koja završava u Izraelu.

U komentarima dostavljenim u Egiptu, on je rekao da će Washington poduprijeti dvostruko rješenje za Izraelce i Palestince, ako se obje strane pristaju na to.

Prošlog mjeseca odobravanje izraelcima  Jeruzalema kao glavnog grada  predsjednika Donalda Trumpa unijelo je univerzalnu osudu od arapskih čelnika i široko rasprostranjene kritike na drugim mjestima.

Također je prekinuo desetljeća američke politike da se status grada mora odlučiti u pregovorima s Palestincima koji žele da Istočni Jeruzalem bude glavni grad njihove buduće države.

Jordanski kralj Abdullah i njegova supruga Rania vidjeli su se tijekom sastanka s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom i suprugom Karen Pence  u Kraljevskoj palači u Ammanu, Jordan

Pence je rekao kralju kako je Washington bio posvećen očuvanju statusa quo svetih mjesta u Jeruzalemu.

“Ne donosimo odluku o granicama i konačnom statusu, oni su predmet pregovora”, rekao je.

Pence je najviši  američki dužnosnik koji je posjetio  regiju otkad je Trump prošlog mjeseca objavio svoju izjavu o Jeruzalemu.

Jordanijski dužnosnici strahuju da je Washingtonov korak u Jeruzalemu također razorio izglede za nastavak arapsko-izraelskog mirovnog pregovora koji je vladar tražio da oživi.

Kralj Abdullah je rekao da američki potez u Jeruzalemu potiče radikalizam i povećanju muslimanske i kršćanske napetosti.

Hashemija dinastije kralja Abdullaha je skrbnik muslimanskih svetišta u Jeruzalemu, čineći Amman osjetljivim na bilo kakve promjene statusa osporavanog grada.

“Za nas, Jeruzalem je ključ za muslimane i kršćane, kao što je to Židovima. To je ključ za mir u regiji “, kazao je.

Jordanski dužnosnici dalje se brinu kako bi taj potez mogao pokrenuti nasilje na palestinskim teritorijima i prelijevanje u Jordan, zemlju u kojoj su mnogi ljudi potomci palestinskih izbjeglica čije su obitelji otišle nakon stvaranja Izraela 1948. godine.

21. siječnja 2018. REUTERS / Muhammad Hamed

Objavio :WorldNewsExplorer.org

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)