Home / Vijesti / Gradovi / MIŠKOVIĆ KUPUJE SAVA CENTAR! Gazda ‘Delte’ za 25 miliona evra dobija 49 odsto akcija!

MIŠKOVIĆ KUPUJE SAVA CENTAR! Gazda ‘Delte’ za 25 miliona evra dobija 49 odsto akcija!

Vlasnik “Delte” Miroslav Mišković spreman da uloži 25 miliona evra u renoviranje Sava centra, zauzvrat bi dobio manjinsko vlasništvo. Planira da ga pasarelom poveže sa hotelom “Interkontinental”, koji će njegova kompanija graditi u neposrednoj blizini

 Vlasnik “Delta holdinga” Miroslav Mišković planira da kupi 49 odsto vlasništva Sava centra i da u njegovo renoviranje uloži 25 miliona evra! Njegova kompanija već je napravila projekat po kojem bi se najveći kongresni centar u Srbiji pasarelom spojio sa hotelom “Interkontinental”, koji “Delta” planira da gradi u neposrednoj blizini.
Public

Miškovićeva kompanija prijavila se na ponovljeni tender za partnerstvo i rekonstrukciju u najvećem srpskom kongresnom centru (pogledajte okvir) i ukoliko pobedi na njemu, postaće vlasnik 49 odsto Sava centra. Većinskih 51 odsto i dalje bi ostalo u vlasništvu Grada Beograda.

Veliki planovi

Živorad Vasić, potpredsednik “Delta holdinga”, otkrio je da ova kompanija ima velike planove sa Sava centrom.
– “Delta” je spremna da u Sava centar uloži dva puta više nego što je predviđeno tenderom, a predviđeno je 12,5 miliona evra. Dakle, nameravamo da investiramo 25 miliona evra u rekonstrukciju i napravimo od tog objekta pravi kongresni centar.

Takođe, ideja nam je da Sava centar pasarelom povežemo da hotelom “Interkontinental”, koji naša kompanija gradi u neposrednoj blizini – najavio je Vasić.

Stručnjaci smatraju da će Miroslav Mišković ulaskom u vlasništvo Sava centra ostvariti veliki profit u kongresnom turizmu. Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da gazdi “Delte” ide u prilog to što će najveći kongresni centar povezati sa svojim hotelom “Kraun plaza”, ali i “Interkontinentalom”, čija je gradnja u planu.

– Miroslav Mišković je iskusan biznismen i sigurno ne bi preuzeo Sava centar i ulagao u njega da nema jasan plan kako će napraviti profit. Dodatni plus mu je to što se Sava centar nalazi odmah pored njegovog hotela “Kraun plaza” i “Interkontinentala”, koji tek treba da gradi. Siguran sam da će povezati ta tri objekta i da će tako hoteli doprinositi centru, a centar hotelima. Sa hotelima onako velikog kapaciteta i Sava centrom sigurno će moći da pravi veliki broj konferencija i seminara za ozbiljne kompanije iz svih delova Evrope. To će mu svakako doneti značajnu zaradu, a ukoliko ne bude zadovoljan, uvek može da renovira i preuredi Sava centar i odredi mu neku drugu namenu – tvrdi Madžar.

Renoviranje, pa profit
Sa njim je saglasan i ekonomista Milan Kovačević, koji ističe da prostor na onoj lokaciji mora da donese profit.

MATIJEVIĆ KUPIO ‘SLAVIJU’: Evo pod kojim uslovima je prodat čuveni BEOGRADSKI HOTEL!

– Sava centar je bio gubitaš jer je služio za kulturne manifestacije i nije imao komercijalnu svrhu. Jedan takav prostor na toj izuzetno dobroj lokaciji sigurno može da bude profitabilan. Prema mom mišljenju, novi vlasnik će prvo renovirati centar, a onda izdavati prostor raznim firmama i organizovati seminare i konferencije – kaže Kovačević.

Prvi tender nije uspeo

Na prvom tenderu, koji je raspisan u decembru 2016. godine, u prvom krugu prošle su dve ponude – kompanije “Delta holding” i ponuda konzorcijuma Aerodrom “Nikola Tesla”, “Energoprojekta” i Beogradskog sajma. Niko od njih, međutim, nije dostavio obavezujuću ponudu, iako je rok za to nekoliko puta prolongiran, pa taj tender nije uspeo.

Odluka krajem februara

Grad Beograd raspisao je 15. decembra 2017. godine novi tender za javno-privatno partnerstvo za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom, najvećim kongresnim centrom u Srbiji. Traži se partner za osnivanje zajedničkog preduzeća koje će voditi rekonstrukciju i upravljati Sava centrom, u kome bi Grad Beograd bio vlasnik 51 odsto kapitala, a privatni partner preostalih 49 odsto. Planirano je kompletno renoviranje kongresne infrastrukture, ali i mogućnost izgradnje novih sadržaja, dok upravljanje zahteva profesionalni menadžment s iskustvom u upravljanju kongresnim centrima slične veličine.
Neobavezujuće ponude će se primati do 31. januara ove godine, a potom će oni koji uđu u uži izbor do kraja februara biti dužni da podnesu obavezujuće ponude, sa desetogodišnjim planom.

Informer/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)