Home / Ličnosti / Da li ste pametniji od Trampa? Rešite ovaj test inteligencije koji je on imao na lekarskom pregledu

Da li ste pametniji od Trampa? Rešite ovaj test inteligencije koji je on imao na lekarskom pregledu

Da li inteligencijom možete da parirate predsedniku jedne od najmoćnijih zemalja na svetu?

Donald Tramp na kognitivnom testu nije pokazao nikakve abnormalnosti i njegovo zdravlje je izvrsno, otkrio je njegov doktor u Beloj kući.

Tramp je rešavao standardni kognitivni test i ostvario maksimalan broj bodova. Montrealska procena kognitivnih funkcija (MoCA) je neuropsihološki test koji se koristi kako bi se utvrdila blaga kognitivna disfunkcija.

Test od desetak minuta procenjuje, između ostalog, koncentraciju, pažnju, pamćenje, jezik, računanje, orjentaciju i konceptualno razmišljanje.

Da biste uradili ovaj test, potrebna vam je još jedna osoba koja će sprovoditi ispitivanje.

Evo kako se rešava:

Printskrin: http://www.np.ac.rs

1. Alternativno povezivanje

Način testiranja: Ispitivač kaže ispitaniku: “nacrtajte liniju tako da ide od broja prema slovu abecednim redom. Počnite od broja 1 i nacrtajte liniju od 1 do A, a zatim do 2 i tako redom. Završite ovde (pokažite na D)”.

Bodovanje: Dodelite jedan poen ako ispitanik uspešno nacrta pravilan niz bez povlačenja linija koje se seku. Greška u bilo kom delu ovog testa koju ispitanik odmah sam ne ispravi donosi 0 poena.

2. Vizuelnokonstrukcione sposobnosti (Kocka)

Način testiranja: Ispitivač daje sledeću instrukciju, pokazujući na kocku: “Precrtajte ovaj crtež što preciznije možete u prazan prostor ispod njega”.

Bodovanje: Za tačan crtež dodeljuje se 1 poen.

– Crtež mora biti trodimenzionalan.

– Sve linije moraju biti nacrtane.

– Ne sme biti dodatnih linija.

– Linije treba da budu relativno paralelne i približne dužine (uglasta prizma je neprihvatljiva).

Poen se ne dodeljuje ukoliko neki od gornjih kriterijuma nije zadovoljen.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

3. Vizuelnokonstrukcione sposobnosti (Sat)

Način testiranja: Pokažite na treći deo praznog gornjeg prostora na desnoj strani i dajte sledeću instrukciju: “Nacrtajte sat. Stavite sve brojeve i neka pokazuje jedanaest sati i deset minuta”.

Bodovanje: Po jedan poen se dodeljuje za element ako su ispunjeni sledeći kriterijumi:

– Oblik sata (1 poen), lice sata mora da bude krug, manje greške su prihvatljive.

– Brojevi (1 poen), svi brojevi sata moraju biti predstavljeni, ne sme biti dodatnih brojeva. Brojevi moraju biti ispravno poređani i smešteni u odgovarajuće kvadrante na licu sata. Rimski brojevi su prihvatljivi, brojevi mogu biti nacrtani i izvan kružnice sata.

– Kazaljke (1 poen). Moraju biti nacrtane dve kazaljke koje zajedno pokazuju tačno vreme. Kazaljka koja pokazuje sate mora biti vidljivo kraća od kazaljke koja pokazuje minute. Kazaljke moraju biti centrirane unutar lica sata tako da se ukrštaju u blizini njegovog centra. Poen se ne dodeljuje za dati element ako neki od njegovih kriterijuma nije ispunjen.

Printskrin:Youtube/DaveHax

4. Imenovanje

Način testiranja: Počevši s leve strane, pokažite na svaki o dcrteža i recite: “Recite mi kako se zove ova životinja”.

Bodovanje: 1 poen se dodeljuje za svaki od tačnih odgovora.

5. Memorija

Način testiranja: Ispitivač čita 5 reči sa liste brzinom od jedne reči u sekundi uz sledeća uputstva – “Ovo je test pamćenja. Pročitaću vam listu reči koje ćete morati da zapamtite i kasnije da ponovite. Slušajte pažljivo. Kad završim, recite mi što više reči koje ste zapamtili. Redoisled kojim ćete reći reči nije bitan”. Označite svaku reč koje se ispitanik seti tokom ovog prvog pokušaja u za to predviđen prostor. Kada ispitanik kaže da je završio, ili se ne može setiti svih reči pročitajte reči još jednom uz sledeću instrukciju – “Sada ću Vam pročitati iste reči još jednom. Probajte da zapamtite i da mi kažete što više reči, uključujući i one kojih ste se setili prvi put”. Označite svaku reč koje se ispitanik seti od prvog do drugog pokušaja u za to predviđen prostor. Nakon drugog pokušaja recite ispitaniku da će kasnije još jednom trebati da ponovi iste reči – “Na kraju testiranja pitaću Vas da ponovite ove iste reči još jedanput”.

Bodovanje: Bez poena za 1. i 2. pokušaj prisećanja reči.

Foto: Profimedia

6. Pažnja

Ponavljanje brojeva redom: Dajte sledeću instrukciju – “Sada ću Vam reći neke brojeve i kad završim, Vi ćete ih ponoviti istim redosledom kojim ste ih čuli”. Pročitajte niz od pet brojeva brzinom od jednog broja u sekundi.

Ponavljanje brojeva obrnutim redom: Dajte sledeću instrukciju – “Sada ću vam reći još neke brojeve, a kad završim Vi ćete ih ponoviti obrnutim redosledom”. Pročitajte niz od tri broja brzinom od jednog broja u sekundi.

Bodovanje: Dodelite jedan poen za svaki ispravno ponovljen niz brojeva.

Vigilnost

Način testiranja: Ispitivač čita niz slova brzinom od slova u sekundi, nakon davanja ove instrukcije – “Sada ću pročitati niz slova. Svaki put kada čuje te slovo A lupnite jednom rukom. Ako pročitam neko drugo slovo nemojte lupati rukom”.

Bodovanje: Dodelite jedan poen ako nema grešaka ili ako ima samo jedna greška.

Foto: pixabay.com

Serijsko oduzimanje po 7

Način testiranja: Ispitivač daje sledeću instrukciju – “Sada ću vas zamoliti da računate tako što ćete oduzeti sedam od 100, onda oduzmite sedam od dobijenog rezultata i tako redom oduzimajte po sedam dok Vam ne kažem da stanete”.

Bodovanje: Na ovom testu mogu da se dodele 3 poena. Dodelite 0 ako nema tačnih odgovora, 1 poen za 1 tačan rezultat oduzimanja, 2 poena za dva do tri tačna rezultata i 3 poena za četiri do pet tačnih rezultata. Uračunajte svako tačno oduzimanje po 7 počevši od broja 100. Svako oduzimanje se procenjuje nezavisno od tačnosti ostalih rezultata oduzimanja, tj. ako ispitanik odgovori pogrešno jednom, a onda nastavi da tačno oduzima po 7, dodelite poen za svaki tačan rezultat.

7. Ponavljanje rečenice

Način testiranja: Ispitivač daje sledeću instrukciju – “Sada ću pročitati jednu rečenicu. Ponovite je za mnom, tačno onako kako sam je izgovorila. (Pauza) `Ja znam samo to da je danas Jovan na redu da pomaže`. (Nakon odgovora ispitivač čita sledeću rečenicu) `Mačka se uvek krila ispod kauča kada su psi bili u sobi`.

Bodovanje: Dodelite jedan poen za svaku tačno izgovorenu rečenicu. Ponavljanje mora da bude u potpunosti tačno. Pazite na greške kao što su izostavljanje, zamene i dodavanje.

Foto-ilustracija: Profimedia

8. Verbalna fluentnost

Način testiranja: Ispitivač daje sledeću instrukciju – “Recite mi koliko god više reči možete koje počinju na određeno slovo koje ću Vam reći uskoro. Možete reći koju god vrstu reči želite osim vlastitih imenica kao što su Petar ili Beograd, brojeva, ili reči koje počinju istim slogom, a imaju drugačiji završetak kao što su ljubav, ljubavnik, ljubiti. Nakon jednog minuta tražiću od Vas da stanete. Jeste li spremni? (Pauza) Sada mi recite sve reči na “F” kojih se možete setiti. (Meriti 60 sekundi) Stanite!”.

Bodovanje: Dodelite 1 poen ako se ispitanik seti 11 ili više reči na “F” u 60 sekundi. Zabeležite sve ispitanikove odgovore na dnu ili na marginama testa.

9. Apstrahovanje

Način testiranja: Ispitivač pita ispitanika da objasni šta je zajedničko pojedinom paru reči, počevši od primera – “Recite mi po čemu su banana i pomorandža slične”. Ako ispitanik ne odgovori tačno onda recite još jednom – “Recite mi po čemu su ove dve stvari slične”. Ako ispitanik ne odgovori tačno (voće), recite – “Da, a takođe su i voće”. Nemojte davati niakkve dodatne instrukcije ni objašnjenja.

Nakon probnog pokušaja recite – “Sada mi kažite po čemu su voz i bicikl slični”. Nakon odgovora recite – “Sada mi recite po čemu su lenjir i sat slični”. Nemojte davati nikakve dodatne instrukcije ili podsetnike.

Foto: www.pixabay.com

Bodovanje: Samo se poslednja dva para boduju. Dodelite po 1 poen za svaki tačan odgovor. Sledeći su prihvatljivi:

– voz i bicikl – prevozna sredstva, sredstva za transport, njima se putuje;

– lenjir i sat – merna sredstva, koriste se za merenje.

Sledeći odgovori nisu prihvatljivi:

– voz i bicikl – imaju točkove;

– lenjir i sat – imaju brojeve.

10. Odgođeno prisećanje

Način testiranja: Ispitivač daje sledeću instrukciju – “Malopre sam Vam pročitala neke reči i tražila da ih zapamtite. Recite mi što više tih reči kojih možete da se setite”. Štiklirajte svaku reč koje se ispitanik seti spontano, bez ikakvog podsećanja u za to predviđeni prostor.

Bodovanje: Dodelite po 1 poen za svaku reč koje se ispitanik seti bez imalo podsećanja.

Foto-ilustracija: Foter/RelaxingMusic

11. Orijentacija

Način testiranja: Ispitivač daje sledeće instrukcije – “kažite mi današnji datum”. Ako ispitanik da kompletan odgovor recite – “Kažite mi godinu, mesec, dan u mesecu i dan u sedmici. (Pauza) Sada mi kažite ime ove ustanove i u kom gradu se nalazi”.

Bodovanje: Dodelite po jedan poen za svaki tačan odgovor. Ispitanik mora da navede tačan datum i mesto (ime bolnice, klinike, prijemne sobe). Poeni se ne dodeljuju ako ispitanik pogreši za jedan dan kod dana ili datuma.

Saberite sve bodove koje je ispitanik tokom testiranja dobio i pogledajte rezultat. 

Sve iznad 26 bodova smatra se “normalnim”, dok je manje od toga razlog za zabrinutost. Prosečan rezultat na testu je 27.4, ljudi s blagim kognitivnim poremećajem imaju oko 22, dok oni koji boluju od Alchajmerove bolesti imaju prosečno 16 bodova.

Test koji je prvi put korišćen u Montrealu danas je jedan od najkorišćenijih metoda za procenu kognitivnog zdravlja širom sveta. Dostupan je na više od 50 jezika i formata za testiranje nepismenih pacijenata u drugim kulturama.

izvor:cafe.ba

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)