Home / Najave / PELJEŠKI MOST- Europska komisija traži rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije “realizacije gradnje”.

PELJEŠKI MOST- Europska komisija traži rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije “realizacije gradnje”.

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da nema nikakvih uvjeta Europske komisije za gradnju Pelješkog mosta i da nema nikakvih zapreka da se on gradi.

U izjavi novinarima Butković je kazao da projekt Pelješkog mosta ide dalje te da je komunikacija s Europskom komisijom stalna, a pogotovo je takva bila u onoj prvoj fazi odobravanja sufinanciranja tog projekta, koja je rezultirala i pozitivnom odlukom EK u lipnju 2017. godine da se u 85-postotnom iznosu sufinacira taj projekt.
“Što se tiče ovih nekih današnjih izjava, ja moram reći da Lovrinović zaista nije dovoljno upućen ili ne zna da je Europska komisija odobrila Hrvatskoj financiranje u iznosu od 357 milijuna eura projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom koji ide u četiri faze”, rekao je između ostaloga Butković, reagirajući na istup saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića oko Pelješkog mosta. Podsjetio je da je ovih dana donijeta odluka o odabiru izvođača radova, a danas su u Hrvatskim cestama otvorene ponude i za natječaj za nadzor radova na Pelješkom mostu.

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku (PH) Ivan Lovrinović izrazio je u utorak zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta, navodeći da po njegovim saznanjima Europska komisija traži rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije “realizacije gradnje”.

“Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta jer po našim saznanjima EK pisanim putem zahtijeva rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije realizacije gradnje”, rekao je Lovrinović na izvanrednoj konferenciji za novinare u  saboru te zatražio da se o svemu očituje premijer Andrej Plenković.

Od premijera traži da “javno, nedvosmisleno, bez uvijanja i diplomatske uglađenosti” odgovori je li “ikakvim dokumentom u posljednja tri mjeseca” EK tražio od Hrvatske rješavanje pitanja granice na moru s BiH i je li početak izgradnje Pelješkog mosta vezan uz sporazum o granici na moru između dviju država, odnosno je li EK prije odobravanja financiranja tražio od vlade jamstvo da je postignut sporazum s BiH glede Pelješkog mosta i je li to bio njihov uvjet?

Između ostalog, Lovrinović je upitao vladu i EK, u slučaju ako je istina ono što je doznao, ima li sve možda veze s najboljom ponudom i kasnijim odabirom kineskog izvođača da gradi Pelješki most sredstvima EU-a.

 izvor Index
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Izvučena tijela rudara: Na nesretne radnike obrušilo se više od 50 kubnih metara zemlje

Nesreća se desila u jami rudnika koji je u vlasništvu kompamnije “Boksit” Milići. Izvučena su …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)