Home / Vijesti / BiH / Domaći proizvođači smatraju nezakonitom novu esencijalnu listu lijekova u USK

Domaći proizvođači smatraju nezakonitom novu esencijalnu listu lijekova u USK

Najviše primjedbi na novu esencijalnu listu imali su domaći proizvođači, koji su tvrdili da su zakinuti, da se preferiraju strani proizvođači te da utvrđena lista nije u skladu s federalnim zakonom o lijekovima. Najveći proizvođač lijekova u BiH, Bosnalijek upozoravao je da je na novoj listi neopravdano izostavljeno 35 njihovih lijekova, a postojanje „tehničkih grešaka“ u svojoj odluci potvrdili su nedavno i iz kantonalne vlade.

Iz Bosnalijeka danas ističu da su zatečeni činjenicom da je odluka o novoj esencijalnoj listi objavljena i da će početi njena primjena. Dodaju da je ovo stvar za brzu reakciju tužilaštva i istražnih organa, jer su još u novembru mjesecu ukazali na „niz nezakonitih radnji prilikom formiranja esencijalne liste“.

Pojašnjavaju da je navedena odluka, prije svega, u suprotnosti sa odredbama člana 8. stav 2. Zakona o lijekovima FBiH (Sl. novine FBiH br. 109/12) i članom 6. stav 2. „Pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade listi lijekova u Federaciji BiH, načinu stavljanja i skidanja lijekova sa listi lijekova, obavezama ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja, te proizvođača i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenje lijekova“ (Sl. novine FBiH br. 45/13), kojima je propisano da lijekovi sa Liste lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije BiH obavezno ulaze u sastav Listi lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja kantona.

Prema podacima koje ovih dana objavljuju mediji, u BiH su strani lijekovi zastupljeni sa čak 72 posto, u Hrvatskoj s 34, Srbiji 20, a u Sloveniji sa tek 10 posto.

Klix
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)