Home / Ličnosti / Trump Haiti nazvao vukojebinom, Hillary Clinton poručila da je neznalica i rasist

Trump Haiti nazvao vukojebinom, Hillary Clinton poručila da je neznalica i rasist

HILLARY CLINTON poručila je danas putem Twittera Donalda Trumpa osobom koja ima “neuke i rasističke stavove” nakon što je nekoliko zemalja nazvao “vukojebinama”.

Podsjetimo, Trump je u Ovalnom uredu primio nekoliko senatora, među kojima republikanca Lindseyja Grahama i demokrata Richarda Durbina, kako bi razgovarao o planu ograničenja obiteljskog okupljanja i pristupa lutriji za zelenu kartu. U zamjenu, sporazum bi omogućio da se izbjegne protjerivanje tisuća mladih koji često dolaze kao djeca u SAD.

“Zašto nam treba više Haićana”

“Zašto sve te osobe iz vukojebina od zemalja dolaze ovdje?” upitao je predsjednik Trump u razgovorima, piše Washington Post koji je citirao nekoliko izvora.

Po njima, Trump je aludirao na afričke zemlje kao i Haiti i Salvador, objasnivši da bi SAD trebao prihvaćati državljane iz Norveške čiju je premijerku susreo dan ranije.

“Zašto nam treba više Haićana?” upitao je predsjednik, prema dnevniku.

New York Times koji izvješćuje o istim riječima predsjednika, citirajući neidentificirane sudionike sastanka, pisao je u lipnju da je Donald Trump kazao na jednom drugom sastanku o imigraciji da “svi Haićani imaju sidu”. Bijela kuća je to demantirala.

Hillary Clinton nazvala njegov komentar neukim i rasističkim

Da stvar bude gora, vijest je izašla na osmu godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Haiti. Clinton se na svojem Twitteru osvrnula i na to.

“Godišnjica razornog potresa otprije osam godina je dan na koji se trebamo prisjetiti te tragedije, dati počast otpornim ljudima Haitija i potvrditi obvezu Amerike za pomoć susjedima”, rekla je.

“Umjesto toga, mi smo podložni Trumpovim neukim, rasističkim pogledima u pogledu svih koji ne izgledaju kao on”, zaključila je.

The anniversary of the devastating earthquake 8 years ago is a day to remember the tragedy, honor the resilient people of Haiti, & affirm America’s commitment to helping our neighbors. Instead, we‘re subjected to Trump’s ignorant, racist views of anyone who doesn’t look like him.

Njegov komentar osudio je i Ured UN-a za ljudska prava

“Ti komentari predsjednika Sjedinjenih Država su šokantni i sramotni. Ne može se reći ništa drugo nego da su rasistički”, rekao je glasnogovornik organizacije Rubert Colville na brifingu u Ženevi.

“Ne možete za cijele zemlje i kontinente reći da su ‘sranja’ i da njihovi stanovnici koji nisu bijelci prema tome nisu dobrodošli.”

“Riječ je o otvaranju vrata najgoroj strani čovječanstva, odobravanju i poticanju na rasizam i ksenofobiju, što će potencijalno poremetiti i uništiti živote mnogih ljudi”, rekao je i podsjetio kako Trump nije jasno osudio “antisemitske i rasističke radnje bijelih rasista u Charlottesvilleu” u Virginiji prošlog kolovoza.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)