Home / Ličnosti / Opleo po Hadžihafizbegoviću: ”Obukao je uniformu HVO-a, a onda je zamijenio onom Armije BiH”

Opleo po Hadžihafizbegoviću: ”Obukao je uniformu HVO-a, a onda je zamijenio onom Armije BiH”

Oliver Frljić prozvao je Emira Hadžihafizbegovića, ali i Nebojšu Glogovca.


Oliver Frljić već je imao verbalne sukobe s Emirom Hadžihafizbegovićem,no ovaj ga je put opet prozvao i to prilično oštro. Na pitanje kome je iz političkog i društvenog života uspjelo skupiti snage i očuvati svoju biografiju čistom, Oliver Frljić je iskoristio priliku da istakne one kojima to jest, ali i one kojima to nije. Tako je od političara naveo pokojnog Stipu Šuvara koji je, kako kaže, zadržao svoju političku i ljudsku konzistenciju i u vremenima kad ga je premlatilo hrvatsko domoljublje.

”Ne znam koliko ona više pripada ovom kulturnom prostoru, no to je zasigurno Mira Furlan, koja je imala snage i hrabrosti da ponese anatemu koju je dobila početkom rata u Hrvatskoj. Vrlo jasno je artikulirala antiratnu poziciju i bila spremna zbog svojih uvjerenja ostati bez profesionalne egzistencije na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Sjajna je glumica, ali i osoba koja se nije kompromitirala na način na koji se kompromitiralo gotovo cjelokupno postjugoslavensko glumište. Pogledajte Emira Hadžihafizbegovića, koji je politička stajališta mijenjao kao čarape, pa je s jednakom lakoćom ušao u Markovićevu Stranku reformskih snaga, kao i kasnije u SDA. Istu stvar je radio i s uniformama. Najprije je obukao onu HVO-a, da bi je uskoro okačio na čiviluk i zamijenio onom Armije BiH. Ne treba zaboraviti ni na koji je način Nebojša Glogovac branio lik i djelo Draže Mihajlovića kad je igrao u seriji ‘Ravna gora’. O ideološkim i ljudskim stranputicama svojih kolega u Hrvatskoj već sam govorio u predstavi ‘Hrvatsko glumište’ koja je nedavno igrala u Varšavi, ali u Zagrebu, gle čuda, još uvijek nije”, kazao je Oliver Frljić za Tportal.

Podsjetimo, verbalni sukob između Olivera i Emira traje još od 2011.godine, kada je Frljić u Zenici postavio predstavu “Pismo iz 1920”. Emir Hadžihafizbegović tada je bio ministar kulture u Sarajevu, a zasmetalo mu je što je Oliver Frljić u svojoj predstavi koristio audiozapis iz njegove monodrame “Godine prevare”.

Oliver Frljić, Emir Hadžihafizbegović (FOTO: Pixell)

 

Dnevnik.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Zbog greške bankomata izvadio 7,5 milijuna kuna: “Ne žalim ni za čim”

ZVUČI kao zaplet nekog filma. Običan čovjek koji radi u pubu ode na lokalni bankomat …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)