Home / After Work / Mali Kinez kojem je smrzla kosa dok je pješačio 4,5 km do škole osvojio internet

Mali Kinez kojem je smrzla kosa dok je pješačio 4,5 km do škole osvojio internet

Wang Fuman živi sa sestrom i bakom u naselju Ludian County, u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Yunnan, dok njegovi roditelji rade u gradu. Tog jutra kad se u razredu pojavio bijele kose, crvenih obraza i ispucalih ruku, prepješačio je 4,5 kilometara do škole na minus devet stepeni.

Za malog Wanga to je svakodnevnica, samo ga je tog jutra prevarilo sunce pa je u školu krenuo noseći tanki džemper i jaknu, bez kape ili rukavica.

Izrezak
Vidjevši ga s ledenicama na glavi, njegovi vršnjaci nisu izdržali, a da mu se ne smiju. Međutim, ovaj osmogodišnjak je ostao hrabar rekavši kako mu je bilo hladno dok je pješačio do škole, ali ne i teško.

Wang svoje vrijeme van školskih klupa provodi pomažući baki na porodičnoj farmi. Kaže kako je za Novu godinu poželio da dobro uči i zaradi novac kako bi bolesnoj baki kupio lijekove.

Korisnici interneta pohvalili su dječaka koji je ih je doveo do suza, ali i izrazili veliko razočarenje što država ne pomaže djeci koje su roditelji u ruralnim dijelovima Kine primorani ostavljati same kad odlaze zaraditi novac u grad. Prijevoz do škole, slažu se mnogi, kineske vlasti ne bi koštao mnogo, a djeci bi značio i previše.

Izrezakk
Još jedna tužna vijest jeste što škola koju pohađa “ledeni dječak” uspijeva obezbijediti svojim učenicima doručak i užinu, ali ne i grijanje u učionicama.
Nakon što je Wangova fotografija postala viralna, škola u Yunnanu dobila je donaciju od 100.000 dolara, više od stotinu kaputa za djecu te 20 grijalica. Fotografija osmogodišnjaka podijeljena je skoro stotinu hiljada puta na društvenim mrežama.
klix
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Todorić tvrdi: Gotovo je, Konzum više nije lider. Uništili su kompaniju

PRIOPĆENJEM na blogu iz Velike Britanije se javio Ivica Todorić. Naslov njegovog teksta glasi: “Gotovo …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)