Home / Vijesti / BiH / LAŽNI POŠTARI IZ SRBIJE VARALI GRAĐANE ŠIROM REPUBLIKE SRPSKE: Organizovana grupa “operisala” od Zvornika do Banja Luke

LAŽNI POŠTARI IZ SRBIJE VARALI GRAĐANE ŠIROM REPUBLIKE SRPSKE: Organizovana grupa “operisala” od Zvornika do Banja Luke

– Petorica osumnjičenih su došli u ranijem periodu u Republiku Srpsku, a prema informacijama sa kojima raspolažemo, organizator je takođe državljanin Srbije iz Valjeva. On im je dao ovjerene priznanice firme “Fiksna telefonija” d.o.o. Brčko distrikt koja je ugašena još 2016. godine.

Policija u Banjaluci uhapsila je petoricu državljana Srbije koji su se u Republici Srpskoj lažno predstavljali kao poštari i varali građane.

Uhapšeni su Petar Vasić (26), Darko Bebić (31), Stevan Milovanović (31), Nikola Leković (29) i Bojan Milinković (29), svi iz Valjeva.

Osumnjičeni su varali na cijeloj teritoriji Republike Srpske, od Višegrada i Zvornika do Banjaluke, ali im je posljednja prevara bila u banjalučkom naselju Lauš.

– Osumnjičeni su se lažno predstavljali kao poštari i radnici telekoma i prodavali su poštansku sandučad. Posljednja “stanica” bile su im porodične kuće u naselju Lauš u Banjaluci, gdje ih je policija pronašla i uhapsila – ispričao je izvor iz policije.

Osumnjičeni su kako je potvrđeno, uhapšeni u Ulici Vladimira Rolovića, nakon čega su sprovedeni na kriminalističku obradu.

“EuroBlicu” je potvrđeno da su državljani Srbije u potpunosti priznali izvršenje krivičnih djela, a nakon policije biće predati Službi za poslove za strancima, nakon čega ih najverovatnije očekuje deportacija.

Izvor iz policije otkriva da je mozak operacije čiji je cilj bila prevara većeg broja građana Srpske, ipak izmakao pravdi.

– Petorica osumnjičenih su došli u ranijem periodu u Republiku Srpsku, a prema informacijama sa kojima raspolažemo, organizator je takođe državljanin Srbije iz Valjeva. On im je dao ovjerene priznanice firme “Fiksna telefonija” d.o.o. Brčko distrikt koja je ugašena još 2016. godine.

Tomislav Golubić iz banjalučkog naselja Lauš, ispričao je  da mu je priča Srbijanaca u startu bila sumnjiva.

– Došli su ti ljudi pred moju kuću i nudili poštansku sandučad. Rekli su da sanduče moram istaknuti na vidno mjesto, inače mi poštari više neće donositi poštu. Pričali su da je cijena 20 maraka ako kupim od njih, a ukoliko odem u poštu da je cijena veća i da iznosi 27 maraka. Sve mi je to bilo sumnjivo, pa sam im rekao da me ne interesuje ta njihova ponuda – ispričao je Golubović.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, objasnila je da se osumnjičeni terete za krivična djela prevara, lažno predstavljanje i posebni slučajevi falsifikovanja isprava.

– Osumnjičeni su se u vremenskom periodu od 15. decembra 2017. godine do 11. januara ove godine lažno predstavljali kao radnici pošte i telekoma i prodavali poštansku sandučad po cijenama od 20 do 30 maraka.

Prilikom kupoprodaje osumnjičeni su oštećenima izdavali račune sa pečatom preduzeća iz Brčko distrikta, a za koje je izvršenim provjerama utvrđeno da više ne posluje i da se ne bavi tom djelatnošću – objasnila je portparola Policijske uprave Banjaluka.

Dodaje kako je policija kod osumnjičenih pronašla i zaplijenila 18 poštanskih sandučića, bjanko ovjerene priznanice, kao i druge predmete koji će poslužiti kao materijalni dokazi.

Ukupan broj prevarenih građana kako navode iz policije, još uvijek se utvrđuje.

– O navedenim okolnostima upoznat je dežurni tužilac koji je naredio da se u redovnoj proceduri dostavi izveštaj protiv osumnjičenih, a nakon završenog ispitivanja svi će biti predati Službi za poslove sa strancima u Terenski centar Banjaluka – zaključila je portparolka banjalučke policije.

Baba koja “čuje na daljinu”

Zanimljiva situacija odigrala se tokom hapšenja jedne grupe osumnjičenih prevaranata koji su odsjeli u hostelu u naselju Lazarevo.

Prilikom dolaska policije na adresu, obratila im se starica koja je tvrdila kako je “sve čula”, iako su njene komšije skrenule pažnju policajcima da starica zbog godina ipak, ne čuje dobro.

Na komentar komšiluka, starica je uzvratila da čuje, ali isključivo “na daljinu”, a ne na blizinu, što je izazvalo smijeh kod policajaca.

SB/PD

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)