Home / Ličnosti / Izetbegović otkrio: Kolinda i Erdogan su me odjednom nazvali na mobitel

Izetbegović otkrio: Kolinda i Erdogan su me odjednom nazvali na mobitel

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ prije nekoliko dana bila je u Turskoj gdje je između ostalog s predsjednikom te zemlje, diktatorom Erdoganom, razgovarala o pomoći BiH.

“Zahvalna sam vam zbog vašeg razumijevanja da postoji potreba da i Hrvatska i Turska nastave djelovati kao posrednici u jačanju reformskih procesa u BiH, od političkih i ekonomskih do društvenih koji bi trebali tu zemlju pokrenuti prema razvoju, na korist svih građana i ubrzati njezin put prema EU-u”, rekla je Grabar Kitarović na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Erdogan je istaknuo da je sadašnja struktura vlasti u BiH određena Daytonskim sporazumom. “I to je na neki način unutarnja stvar BiH. Trilateralni savjetodavni mehanizam pokrenut ćemo sastankom naših ministara vanjskih poslova, nakon toga će slijediti sastanak čelnika triju država na kojemu ćemo vidjeti koji bi se koraci mogli poduzeti”, rekao je turski predsjednik.

Dodao je da su Hrvatska i Turska samo posrednici u BiH i da je “prerano komentirati koji bi mogao biti ishod”. “Zato bih se suzdržao od komentara”, rekao je Erdogan.

Dvoje predsjednika najavilo je da će se ministri vanjskih poslova triju zemalja sastati već u siječnju, dok bi se sastanak na najvišoj razini trebao održati u veljači.

Izetbegović iznenađen pozivom

Sastanak i izjave nakon sastanka komentirao je jučer bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Nije bio baš zadovoljan.

“Ne znam ja precizno što je ona tražila, ja nisam vidio iz njihovih izjava što je ona tražila. Poslao sam poruke Erdoganu što je za nas prihvatljivo, naravno da nije prihvatljivo miješanje u unutarnje poslove BiH. Čuo sam jedan komentar da će “Izetbegović prihvatiti sve što Erdogan bude tražio”.

Ja mislim da je obratno, on je prihvatio sve što sam ja tražio od njega. I on na taj način ispunjava obećanje da će pomoći ovoj zemlji. On se obavezao da će pomagati ovoj zemlji i do sada je sve učinio što smo tražili.

Pomoć Turske na europskom putu, izgradnja infrastruktura, povoljni krediti, ogromne kvote mesa, brašna… što itekako pomaže ekonomiji BiH. Mislim da je samo TIKA investirala oko milijardu maraka u BiH. Gospodin Erdogan je jedan korektan i pametan lider koji se neće miješati u unutrašnje stvari BiH.

Ne možete vi tek tako napustiti građanski princip i činiti što vam traže HDZ, HNS ili Čović i krenuti u segregaciju izbornog sistema. To su balansi osjetljivi, nešto je bilo šanse da se tu uradi po modelu koji je predlagao Füle”, kazao je Izetbegović u razgovoru na N1 Televiziju.

Zašto je predsjednica pomislila da može uspjeti u takvim razgovorima s turskim predsjednikom, pitala ga je novinarka.

“Sad je sve to spekulacija. Zašto bi Grabar Kitarović pokušala učiniti nešto, ali pazite nešto za što nismo utvrdili da je pokušala. Ja sam s njima jučer razgovarao telefonom, odjednom su me nazvali na mobilni telefon. Iznenadilo me.

Erdogan me nazvao i rekao da se nalazi s gospođom Kitarović i pitao jesmo li za jednu trilateralu na ministarskom nivou, pa zatim na predsjedničkom. Zašto ne? Uvijek vrijedi razgovarati. Kazao mi je da želi pomoći nama da imamo bolje odnose ako je došlo do diskomunikacije.

Erdogan djeluje na takav način, osmisli nešto što će privući i jedne i druge, poput autoputa za Beograd. Ako može naći povoljan kredit, zašto ne? Takve projekte ćemo uvijek prihvaćati i ohrabriti, i naravno političke projekte koji relaksiraju odnose”, rekao je Izetbegović.

“Ali ja sumnjam da se na jednoj takvoj trilaterali može naći rješenje za problem koji traje 10 godina. Erdogan je kazao da želi da imamo bolje odnose s Hrvatskom, pa idemo razgovarati, zašto ne”, komentirao je Izetbegović.

N1/Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

DANJU ŠEF CARINE, NOĆU PLJAČKAŠ: Voli skupe automobile i motore, a na djelu uhvaćen SA FANTOMKOM NA GLAVI

Sumnja se da se korisnik doma u čiju kuću je Boško provalio sam povjerio cariniku …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)