Home / Kompanije i Tenderi / H&M koristio crnog dječaka kao modela za duksericu s natpisom “najbolji majmun” pa se izvinio

H&M koristio crnog dječaka kao modela za duksericu s natpisom “najbolji majmun” pa se izvinio

Nakon izvinjenja, kompanija je ubrzo sa zvanične stranice uklonila reklamu s crnim dječakom, dok dukserica nije povučena iz online prodaje. Izvinjenje je uslijedilo nakon niza optužbi korisnika društvenih mreža protiv švedske kompanije.

“Fotografija je uklonjena sa svih H&M kanala i izvinjavamo se svima koje je možda uvrijedila”, kazala je glasnogovornica kompanije H&M Anna Eriksson.

In the year 2018 there’s no way brands/art directors can be this negligent and lack awareness. If look at other sweaters in same category they have white kids. We have to do better. pic.twitter.com/Av4bS4t6yn

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Fotografija crnog dječaka u zelenoj dukserici pojavila se prvo na britanskoj verziji švedske maloprodajne prodavnice. Korisnici društvenih mreža istakli su kako su sve druge dukserice sa slikama životinja iz iste kolekcije reklamirala bijela djeca.

Brojne kreatore i modne dizajnere naljutio je ovakav postupak kompanije H&M. Mnogi su prokomentarisali kako je H&M “izgubio mozak” te pozvali druge dizajnere da obraćaju više pažnju na njihove modne kampanje.

Na Twitteru se čak pojavila i popravljena verzija H&M-ove fotografije na kojoj je crni dječak nacrtan s duksericom na kojoj piše “najbolji dječak”.

H&M nije prva modna kompanija koja se suočava s optužbama za rasističko reklamiranje. Prije nje to su bile kompanije Dove, Kellogg i Beiersdorf.

 klix
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)