Home / Vijesti / Regija / OSPICE U SRBIJI DOBILO 918 osoba u zadnja 3 mjeseca , 93 posto njih nije bilo cijepljeno

OSPICE U SRBIJI DOBILO 918 osoba u zadnja 3 mjeseca , 93 posto njih nije bilo cijepljeno

OD POČETKA 2017. do 11. siječnja ove godine u Srbiji je ukupnо 949 slučајеvа ospica, оd kојih je 435 lаbоrаtоriјski pоtvrđеnо, a od posljedica zaraze preminula su dva pacijenta, objavio je  Nacionalni institut za javno zdravlje u Beogradu “Milan Jovanović – Batut”.

U Srbiji je u posljednja tri mjeseca zabilježeno 918 slučajeva ospica, najmlađi pacijent je beba stara dva mjeseca, najstariji je u dobi od 60 godina, dok je najveći broj zaraženih virusom morbila u dobnim skupinama do pet i starijim od 30 godina, navodi na službenoj web stranici Institut.

93 posto oboljelih nije cijepljeno protiv ospica

Epidemiolozi i infektolozi upozoravaju na činjenicu da većina oboljelih – čak oko 93 posto, nije cijepljena protiv ospica, nepotpuno je cijepljena ili ima tzv. nepoznati status.
Žrtve ospica u Srbiji tijekom posljednja dva mjeseca su tridesetogodišnji mladić iz Beograda i dvogodišnji dječak iz Niša, a među ostalim pacijentima zaraženim virusom morbila kod 120 je registrirana upala pluća.

U Srbiji je od listopada na snazi pooštren epidemiološki nadzor s obzirom na plan Svjetske zdravstvene organizacije za iskorjenjivanje bolesti, pa je u tijeku intenzivno cijepljenje svih uzrasnih skupina od 12 mjeseci do 14 godina koje nisu cijepljene ili su nepotpuno primile cjepivo protiv morbila

U Srbiji posljednjih mjeseci traje kampanja protiv cijepljenja kojom se nastoji proturječiti argumentima struke i medicinskim činjenicama na koje ukazuju infektolozi i epidemiolozi. Istodobno, u debatama na društvenim mrežama i internet portalima zahtijeva se kaznena odgovornost protivnika cijepljenja “zbog narušavanja zdravstvenog sustava i destruktivnog djelovanja”.
Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je ranije kako se tragične posljedice mogu spriječiti cijepljenjem i poručio roditeljima da cijepe svoju djecu i ne očekuju od države da “bude čudotvorac i zaustavi epidemiju”.

INDEX/POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

Melania govorila o seksualnim odnosima sa Trumpom i slikala se gola

  Otkako je prije dvije godine postala prva dama Amerike, postalo je jasno da ni …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)