Home / Kapital / Izvještaji / Cijene nafte na najvišoj razini u zadnje tri godine, energetski sektor na Wall Streetu najviše skočio

Cijene nafte na najvišoj razini u zadnje tri godine, energetski sektor na Wall Streetu najviše skočio

NA WALL STREETU su burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine, nakon blagog pada dan prije, a najviše je skočio energetski sektor jer su cijene nafte dosegnule najviše razine u tri godine.

Dow Jones ojačao je 0,81 posto, na 25.574 boda, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 2.767 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 7.211 bodova.

Nakon što su dan prije S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali prvi put u ovoj godini, jučer su, kao i Dow Jones, dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Pritom je najviše, 2 posto, skočio S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte nakon što je objavljeno da su neočekivano pale proizvodnja i zalihe ”crnog zlata” u SAD-u.

Ti su podaci potaknuli skok cijene barela na londonskom tržištu iznad 70 dolara, što je njezina najviša razina od prosinca 2014. godine.

Cijena nafte iznad 70 dolara

Znatno su porasle i cijene dionica u potrošačkom te industrijskom sektoru.

“Iza današnjeg, ali i rasta cijelog ovog tjedna stoji povećano povjerenje ulagača u jačanje gospodarstva. To objašnjava dobru sliku potražnje koja je potaknula cijene nafte iznad 70 dolara”, kaže Scott Clemons, strateg u tvrtki Brown Brothers Harriman.

Podršku tržištu pruža i optimizam ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle 11,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, pri čemu se najveći skok očekuje u energetskom sektoru.

Ostvare li se te procjene, bio bi to brži rast zarada nego u prethodnom tromjesečju. A sezona objava rezultata počinje u petak izvješćima dvaju velikih banaka JPMorgan Chasea i Wells Farga.

“Čini se da je ovoga tjedna tržište duboko udahnulo uoči sezone objava rezultata, a ulagači su optimistični”, kaže Clemons.

Kratkotrajni poremećaj na tržištu izazvao je samo William Dudley, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, kazavši da bi nedavno prihvaćena porezna reforma mogla dovesti do pregrijavanja gospodarstva.

Dudley procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) 2018. porasti iznad trenda i da će ojačati inflacija. A to bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

“Dudley je upozorio na nešto čega bi se ulagači trebali plašiti. Trenutačno jedinu prijetnju tržištu dionica predstavljaju visoke kamatne stope. Ako su kamate previsoke, previsoka je i ova razina cijena dionica”, kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 posto, na 7.762 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,59 posto, na 13.202 boda, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.488 bodova.

INDEX/POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)