Home / Ličnosti / Je li vlasnik Amazona zaista postao najbogatiji čovjek u povijesti čovječanstva?

Je li vlasnik Amazona zaista postao najbogatiji čovjek u povijesti čovječanstva?

OSNIVAČ Amazona Jeff Bezos službeno je postao najbogatiji čovjek u povijesti čovječanstva, prema evidenciji Bloomberga, s vrijednošću od 105.1 milijarde $. No je li zaista tako?
Prema drugoj top-ljestvici najvećih svjetskih bogataša, onoj Forbesa, Bezos ima bogatstvo od ”samo” 104.4 milijarde $, ali to je i dalje više nego dovoljno za prvo mjesto na popisu najbogatijih.
Većina te imovine, javlja CNN, dolazi od 78.9 milijuna dionica Amazona koje posjeduje. Upravo skok dionica od 1.4 % u ponedjeljak donio je Bezosu uvećanje bogatstva od 1.4 milijarde $ i rezultirao njegovim penjanjem na prvo mjesto najbogatijih.
Osim toga, Bezos posjeduje udio u jednoj od najznačajnijih američkih novina, Washington Postu, te u tvrtki za privatna svemirska putovanja Blue Origin koja planira voditi turiste u svemir.
Bezos prestigao Gatesa, ali samo jer je ovaj dao milijarde u dobrotvorne svrhe 
Bezos je već srušio Billa Gatesa, koji je bio na prvom mjestu najbogatijih ljudi na svijetu većinu od posljednjih 20 godina – u četirima od tih 20 godina to je bio Carlos Slim, a u jednoj i Warren Buffet – još prošlog srpnja. Gates ga je potom ponovno prestigao, ali Bezos se vratio na prvo mjesto i u isto vrijeme prešao prag od 100 milijardi $ bogatstva u listopadu. Gates sada ima ”samo” 91.9 milijardi $, prema Forbesu.

Jeff Bezos is now the richest of all time – sort of from CNBC.

Ipak, novu Bezosovu titulu kao najbogatijeg čovjeka danas i u povijesti moramo uzeti sa zrnom soli, iz nekoliko razloga. Kao prvo, Gates je 1999., na vrhuncu svog bogatstva, imao nešto više od 100 milijardi $ – ali tadašnjih 100 milijardi, uzevši u obzir inflaciju, danas bi vrijedilo čak 148 milijardi $.
Moramo uzeti u obzir inflaciju i relativno bogatstvo
Kao drugo, Gates bi i bez uračunavanja inflacije i dalje bio daleko najbogatiji čovjek na svijetu da nije u dobrotvorne svrhe poklonio nekih 700 milijuna dionica Microsofta, koje danas vrijede 61.8 milijardi $, i dodatnih 2.9 milijardi $ u dionicama. Bez tih donacija, uglavnom svojoj humanitarnoj zakladi koju je osnovao sa suprugom Melindom, Gates bi danas imao više od 150 milijardi $.
I treće, ako uzmemo u obzir relativno bogatstvo, Bezos ipak nije ni blizu Johna D. Rockefellera, kojeg često nazivaju najbogatijim Amerikancem svih vremena. Rockefeller je 1918. imao bogatstvo od 1.5 milijardi $, što je usklađeno s inflacijom jednako 24 milijardi $ danas. No tih 1.5 milijardi $ nije vrijedilo više samo zbog inflacije – radilo se o gotovo 2 % cjelokupnog američkog BDP-a te godine. Da bi Bezos imao jednaki udio američkog BDP-a danas, morao bi imati više od 350 milijardi $.
A odemo li još dalje u povijest, povjesničari procjenjuju da, relativno gledajući, nije bilo bogatijeg čovjeka od cara Augusta. Kako piše CNBC, Rimsko Carstvo je tada obuhvaćalo četvrtinu čitavog svjetskog gospodarstva, a August je prema istim procjenama posjedovao čak petinu bogatstva čitavog Rimskog Carstva. Takav udio svjetskog bogatstva danas bi vrijedio čak 5 bilijuna $.
Stoga, iako je Bezos od ponedjeljka osoba s najvećim bogatstvom u nominalnim dolarima ikad, titula najbogatijeg čovjeka u povijesti možda je ipak preuranjena.
INDEX

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)