Home / Vijesti / Svijet / Bijela kuća o sudskoj blokadi Trumpovog plana za imigrante: “Ova odluka je skandalozna”

Bijela kuća o sudskoj blokadi Trumpovog plana za imigrante: “Ova odluka je skandalozna”

BIJELA kuća je u srijedu osudila “skandaloznu” odluku koju je u utorak donio američki sudac, kojom se privremeno blokira ukidanje programa prema kojem se mladim ilegalnim imigrantima omogućavao rad i studij u Sjedinjenim Državama.
Sudac William Alsup iz San Francisca, kojega je imenovao bivši demokratski predsjednik Bill Clinton, naložio je vladi da u potpunosti provede program DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals – Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca) diljem Sjedinjenih Država do donošenja konačne presude ili nove odluke.
“Smatramo ovu odluku skandaloznom”
“Smatramo ovu odluku skandaloznom”, rekla je Sarah Sanders glasnogovornica Donalda Trumpa i rekla da je odluka donesena istog kada je održan sastanak u Bijeloj kući u nazočnosti zastupnika dviju strana o budućnosti mladih primatelja tog programa, poznatog pod nazivom “Dreamers”.
“Pitanje te važnosti treba riješiti uobičajenim zakonodavnim putem”, procijenila je i tvrdila da je američki predsjednik želio postići trajno rješenje o tom predmetu kako bi ispravio odluke koje nisu u skladu s ustavom koje je donio njegov prethodnik Barack Obama.
Trump: Pravosudni sustav je razoren i nepošten
Trump je u srijedu nakon odluke sudca napao američki pravosudni sustav kao “razoren i nepošten”. Trump je na Twitteru napisao “da to dobro pokazuje kako je razoren i nepošten naš sudski sustav kada suprotstavljena strana u slučaju (poput DACA) uvijek ide 9-tom prizivnom sudu i skoro uvijek dobiva prije nego presudu ponište viši sudovi”.
Alsupov sud je okružni sud za sjeverni okrug Kalifornije, a prizivima za odluke toga suda obično se bavi 9-ti prizivni sud koji isto tako razmatra prizive na presude okružnih sudova na američkom Zapadu, Havajima i Guamu.
Ponovna primjena programa
Korisnici programa DACA mogu ponovo predati molbe i vlada mora javno objaviti da se program ponovo primjenjuje.
U rujnu je američki predsjednik ukinuo ovaj program, nastao 2012., koji je omogućio 690 000 mladih ljudi koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države kao djeca da rade i legalno studiraju dok ih štiti od deportacije, ali je odgodio provedbu svoje odluke do ožujka kako bi Kongresu dao vremena za pronalaženje “trajnog rješenja”.
HINA/INDEX
POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)