Home / Vijesti / Svijet / Na ulice Irana izašli deseci tisuća ljudi, traže da se vlada obračuna s prosvjednicima

Na ulice Irana izašli deseci tisuća ljudi, traže da se vlada obračuna s prosvjednicima

DESECI tisuća podržavatelja iranske vlade u petak su održali skupove podrške po cijeloj zemlji, izražavajući vjernost klericima i optužujući Sjedinjene Države da potiče najveće protuvladine prosvjede u posljednjih desetak godina, izvijestila je iranska državna televizija.

Klerik Ahmad Khatami koji je vodio molitvu u petak, pozvao je vlasti da se “odlučno” obračunaju s odgovornima za izazivanje prosvjeda koji traju više od tjedan dana i u kojima su ubijene 22 osobe a više od tisuću uhićeno, po iranskim dužnosnicima.

“Obične Irance prevarili su izazivači pobune”

“No prema onim običnim Irancima koje su prevarili ti izazivači pobune podržani od Amerike treba postupati u skladu s islamskom milošću”, rekao je Khatami vjernicima na teheranskom sveučilištu, izvijestila je iranska televizija.

Khatami je također pozvao vladu da posveti “veću pozornost ekonomskim problemima ljudi”.

Prosvjedi su izbili 28. prosinca u svetom šijitskom gradu Mashhadu nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance.

Nemiri, u kojima su tisuće mladih i radnika izražavali bijes zbog korupcije, nezaposlenosti i sve većih razlika između bogatih i siromašnih, proširili su se na više od 80 gradova.

Ministar unutarnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli ustvrdio je da je u njima sudjelovalo 42.000 ljudi, kako je prenijela državna televizija.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)