Home / Vijesti / Svijet / Ruski tankeri dopremali gorivo Sjevernoj Koreji: “Ovime se krše sankcije UN-a”

Ruski tankeri dopremali gorivo Sjevernoj Koreji: “Ovime se krše sankcije UN-a”

RUSKI tankeri dopremili su gorivo Sjevernoj Koreji najmanje u tri navrata proteklih mjeseci prekrcavajući teret na moru na sjevernokorejske brodove, omogućujući tako gospodarsko preživljavanje te komunističke države, tvrde dva viša izvora iz zapadnoeuropskih sigurnosnih službi.

Prodajom nafte ili naftnih derivata iz Rusije, drugoga svjetskog izvoznika nafte i člana UN-ova Vijeća sigurnosti s pravom veta, krše se sankcije UN-a, tvrde izvori.

“Petrokemijski proizvodi pretovarivani su izravno s ruskih na sjevernokorejske brodove u nekoliko navrata ove godine te su time prekršene sankcije”, rekao je Reutersu izvor iz sigurnosnih službi, želeći ostati anoniman.

“Ruski brodovi omogućuju preživljavanje Sjeverne Koreje”

I drugi izvor potvrdio je postojanje trgovine gorivom između ruskih i sjevernokorejskih brodova, ali je istaknuo kako nema dokaza da je u najnovije transfere upletena ruska država.

“Nema dokaza da ruska država to podupire, ali ruski brodovi omogućuju preživljavanje Sjeverne Koreje”, rekao je drugi izvor iz europske sigurnosne službe.

Oba izvora pozivaju se na mornaričke obavještajne podatke i satelitske snimke brodova koji isplovljavaju iz ruskih dalekoistočnih luka prema Tihom oceanu, ali nisu željeli otkriti druge pojedinosti, ističući da su one tajne. Isto tako nije poznato o kojim se količinama goriva radi.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova i ruska carinska služba odbili su odgovoriti na pitanje opskrbljuju li ruski brodovi gorivom sjevernokorejske. Vlasnik jednoga broda optuženog za krijumčarenje u Sjevernu Koreju opovrgnuo je takve aktivnosti.

State Department je u priopćenju pozvao Rusiju i druge članice UN-a da “strogo primjenjuju” sankcije nametnute Sjevernoj Koreji i da surađuju kako bi se prekinule sve aktivnosti koje zabranjuje UN, uključujući i prebacivanje goriva s broda na brod i prijevoz ugljena iz Sjeverne Koreje.

Najnovije izvješće pojavilo se u trenutku kada je Kina, odgovarajući na kritike američkoga predsjednika Donalda Trumpa, opovrgnula da ilegalno dostavlja naftne derivate Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja ovisi o uvozu goriva

Sjeverna Koreja ovisi o uvezenom gorivu kako bi održala na životu svoje gospodarstvo, a nafta joj je potrebna i za interkontinentalne balističke rakete i nuklearni program za koji SAD tvrde da ugrožava mir u Aziji.

Satelitski podaci o kretanju brodova pokazali su neuobičajeno kretanje nekih ruskih brodova na koje su upozorili sigurnosni izvori. Prema izvorima, ruski tanker Vitjaz bio jedan od brodova koji je prevozio gorivo do sjevernokorejskoga broda.

Vitjaz je isplovio iz luke Slavjanke u blizini Vladivostoka u Rusiji 15. listopada s 1600 tona nafte, pokazuju dokumenti ruske lučke kontrole. Dokumenti pokazuju da je njegovo odredište bila ribarska flota u Japanskom (Istočnom) moru. Prema podacima, brod je isključio primopredajnik na nekoliko dana i otplovio u otvorene vode.

Prema izvorima europskih sigurnosnih službi, gorivo je tijekom listopada na otvorenom moru pretovareno s Vitjaza na sjevernokorejski tanker Sam Ma 2.

Vlasnik ruskoga broda opovrgnuo je svaki kontakt sa sjevernokorejskim tankerima, ali je isto tako rekao da ne zna ništa o tome da taj brod dostavlja gorivo ribarskim brodovima.

Slične su bile plovidbe još dvaju ruskih brodova koji su sredinom listopada i u studenome isplovili iz luka Slavjanke i Nahodke na otvoreno more gdje su isključili svoje primopredajnike, pokazuju podaci lučke kontrole.

Prema ruskim izvorima, sjevernokorejski brodovi prestali su tovariti gorivo u ruskim dalekoistočnim lukama, ali im ga dopremaju tankeri do otvorenog mora gdje se pretovaruje u brodove pa čak i ribarske čamce.

INDEX/POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)