Home / Vijesti / Svijet / RUSI U BRITANSKIM TERITORIJALNIM VODAMA: BRITANCI PORUČUJU „NEĆEMO OKLIJEVATI U OBRANI SVOJIH VODA NITI TOLERIRATI BILO KOJI OBLIK AGRESIJE”

RUSI U BRITANSKIM TERITORIJALNIM VODAMA: BRITANCI PORUČUJU „NEĆEMO OKLIJEVATI U OBRANI SVOJIH VODA NITI TOLERIRATI BILO KOJI OBLIK AGRESIJE”

Ruski ratni brodovi sjeverne i baltičke flote sada već gotovo rutinski prolaze kroz teritorijalne vode Velike Britanije na putu do ili pri povratku iz patrola u Mediteranu ili u Golfskom zaljevu

Ministar obrane Gavin Williamson u ponedjeljak je izjavio kako ‘neće oklijevati braniti Veliku Britaniju’ nakon sve većeg broja ruskih ratnih brodova u britanskim vodama. Fregata Kraljevske mornarice HMS St Albas u ponedjeljak je presrela ruski brod Admiral Gorškov koji je prilikom prolaska preko Sjevernog mora plovio u blizini Velike Britanije.

Iako se takvi prijelazi odvijaju prilično rutinski, u blizini britanskih teritorijalnih voda posljednjih je nekoliko dana došlo do porasta broja ruskih brodova. Na Badnjak, ophodni brod Kraljevske mornarice HMS Tyne pratio je ruski brod za prikupljanje obavještajnih podataka kroz Sjeverno more i Engleski kanal, gdje se nalazi velik broj komunikacijskih i internetskih kablova. Na teren je poslan i helikopter kako bi promatrao ponašanje i plovidbu još dva ruska broda koji su se nalazili u tom području.

Iako mu je zadatak bilo patrolirati morem 23. prosinca, britanska fregata HMS St Albans pratila je ruski brod i tijekom Božića. Iz Kraljevske mornarice napominju kako je oko 4000 pomoraca, koji su razmješteni diljem svijeta, u stanju pripravnosti.

Ministar obrane Velike Britanije, Gavin Williamson, u iznimno neobičnoj izjavi koju je dao nakon plovidbe ruskog broda u neposrednoj blizini britanskih teritorijalnih voda, izjavio je: ‘Neću oklijevati braniti naše vode ili tolerirati bilo koji oblik agresije’. ‘Velika Britanija nikada neće biti zastrašena kada je u pitanju zaštita naše zemlje, naših ljudi i naših nacionalnih interesa’, dodao je Williamson, prenosi Daily Mail.

Rutinski prelazak

Ruski ratni brodovi sjeverne i baltičke flote sada već gotovo rutinski prolaze kroz teritorijalne vode Velike Britanije na putu do ili pri povratku iz patrola u Mediteranu ili u Golfskom zaljevu.

Chris Ansell, zapovjednik na brodu HMS St Albans rekao je: ‘Moja posada iznimno je ponosna što može služiti Velikoj Britaniji kako u obavljaju rutinskih zadaća, tako i u obavljanju onih neočekivanih. I to što gotovo nikada nismo sa svojim obiteljima za Božić i Novu godinu nije jednostavno, no apsolutno je potrebno da u sklopu naših dužnosti Veliku Britaniju činimo sigurnom tijekom cijele godine’.

‘Postoji hitna potreba za zaštitom interesa u Velikoj Britaniji u blizini kuća, u zraku, iznad i ispod valova. Naše trgovinske, gospodarske i informacijske mreže ovise o moru, a ova operacija pokazuje predanost Kraljevske mornarice da zaštiti naše domaće vode i spremnost da zapovijedi kratke operacije’, dodao je Ansell.

‘Poteškoće’ u odnosu

Britanski odnosi s Rusijom i dalje su napeti nakon što su ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson i njegov ruski kolega Sergej Lavrov prošlog tjedna priznali da imaju ‘poteškoće’ u njihovom odnosu. Sergej Lavrov je izjavio kako nije tajna da su odnosi spali na ‘vrlo niske točke’, no naglasio je i da ne smatra da je za takvo pogoršanje odnosa kriva Rusija.

Odnosi između Moskve i Zapada u posljednje su vrijeme opterećeni, a situacija se počela ‘kvariti’ još od ruske aneksije ukrajinskog Krima koja se dogodila 2014. godine kao i zbog potpore Rusije separatistima na području istočne Ukrajine.

Valja podsjetiti i da je NATO izgradio vojne baze te poslao ljude u Poljsku i baltičke države kako bi zastrašio Rusiju i naglasio snagu Saveza, a tu je i činjenica da Britanija krivi Rusiju za ubojstvo ruskog disidenta Aleksandra Litvinenka.

Odnos ove dvije zemlje još se više pogoršao kada je Rusija pojačala svoju aktivnost u Siriji i udružila snage s Assadom s ciljem bombardiranja Aleppa.

Jedinica za krizne situacije

Fregata Kraljevske mornarice, HMS Sutherland, kao jedinica za visoku spremnost, na dužnost može biti pozvana u bilo kojem trenutku kako bi spriječila moguće krijumčarenje oružja, krijumčarenje ljudi, odradila provođenje protuterorističkih operacija, pomorsko traganje i spašavanje ili pak služila u funkciji pratnje poput one koje se danas poduzimaju.

Ranije ove godine, ruski nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov uočen je kako plovi pored bijelih litica Dovera prilikom vraćanja u Rusiju. Tada je nekoliko ratnih zrakoplova RAF Typhoon bilo razmješteno s ciljem promatranja kretanja ruskog nosača zrakoplova koji se kretao u neposrednoj blizini britanske krstarice na nuklearni pogon Pyotr Veliky i njezinih pratećih brodova. Podsjećamo, u nedjelju su najviši britanski vojni časnici upozorili na novu prijetnju koju Rusija predstavlja po komunikacijske i internet kablove na dnu oceana.

 

Izvor: koktel.org

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)