Home / Vijesti / Regija / Piranski zaljev: Slovenija počinje primjenu arbitražne presude?

Piranski zaljev: Slovenija počinje primjenu arbitražne presude?

Slovenija je za petak najavila početak primjene odluke, a Hrvatska tvrdi da je takav potez protivzakonita primjena sile.

Danas istječe rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koju Zagreb ne priznaje, a Ljubljana namjerava jednostrano početi provoditi.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) diplomatskom je notom u četvrtak pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog o rješavanju pitanja granice.

“Svaki takav potez bio bi neprihvatljiv, pri čemu bi mjere koje bi uključivale prijetnju silom ili primjenu sile, prema Povelji Ujedinjenih naroda, predstavljale tešku povredu međunarodnog prava”, naglašava se.

Slovenski premijer Miro Cerar najavio je u srijedu da će njegova država krajem tjedna početi s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje. Rekao je da ne očekuje incidente ako Hrvatska bude poštivala graničnu crtu koju su odredili artbitri.

Cerar: ‘Međunarodna obaveza’

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je: “Po međunarodnom pravu, arbitražna odluka ne može se provoditi bez privole obje strane. Prema tome, očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti.”

Plenković je još jednom pozvao na kostruktivan dijalog.

Hrvatski premijer ranije je kazao kako će Hrvatska u odnosima sa Slovenijom u vezi s graničnim prijeporom “štititi ono što je hrvatsko”.

Cerar je odgovorio da je “provedba arbitražne presude međunarodna obveza Slovenije i Hrvatske. To nije nešto o čemu možemo odlučivati nego je moramo provesti.”

Slovenija, rekao je, nije poticala incidente niti će to činiti, a isto, kaže, očekuju i od Hrvatske.

Cerar je za nedavnog posjeta Zagrebu rekao da Slovenija vrlo ozbiljno shvaća posljednji dan za dovršetak priprema za implementaciju te da će biti potpuno spremna.

Erjavec zaprijetio tužbom

“Slovenija nikako neće, kao što nije ni dosad, poticati nikakve incidente. Važno nam je da ih nema, da su režimi normalni, da ljudi prijateljski funkcioniraju”, rekao je i naglasio da će Slovenija početi provoditi arbitražnu presudu u onom dijelu u kojem to može sama, a tamo gdje ne može tražit će dogovor s Hrvatskom.

Slovenski mediji najavljuju da će potvrđeni “provedbeni zakoni”, koje je potvrdio parlament, biti objavljeni u službenom listu 29. prosinca, nakon čega će početi njihova primjena u Savudrijskoj vali.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zaprijetio je pokretanjem pravnih postupaka protiv Hrvatske ako ona ne pristane na provedbu arbitraže o granici, koju ne priznaje.

“Slovenija može prepustiti da kršenje prava EU-a utvrdi Komisija i djeluje na njegovom otklanjanju uvodeći sankcije i kao mogući medijator. Isto tako, Slovenija zbog kršenja prava EU-a može Hrvatsku tužiti sudu Europske unije u Luxembourgu”, kazao je Erjavec.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je ljetos da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca, te se Hrvatska povukla iz arbitražnog sporazuma.

Izvor: Agencije

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)